donderdag 2 april 2020

Nog ruim 120 jaar voor de laatste Bitcoin gevonden wordt

Deel 2  - 9


Nog ruim 120 jaar voor de laatste Bitcoin gevonden wordt

Als we deze trend naar de toekomst doortrekken dan zal de laatste Bitcoin ergens rond het jaar 2140 gevonden gaan worden. Overigens zijn er op dit moment ongeveer 16.74 miljoen Bitcoins gevonden.

Schaarse zaken kosten geld

Het feit dat het aantal Bitcoin dat gevonden kan worden begrensd is, drijft de prijs op. Want veel mensen zijn bereid om voor schaarse zaken meer te betalen. De interesse van het publiek zal steeds groter worden. Schaarste levert dus geld op. Dat is met alle schaarse goederen nu eenmaal altijd al zo geweest en geldt dus ook voor cryptogeld.


Hoe meer vraag naar Bitcoin, hoe hoger de koers

En Bitcoin werkt als een netwerk en hoe groter het wereldwijde netwerk, hoe meer er van Bitcoin gebruik gemaakt kan worden, hoe meer vraag er zal ontstaan. En meer vraag betekent in de wereld van het westerse kapitalisme ook direct een hogere prijs.

De markt voor  Bitcoin—dat is eigenlijk de hoeveelheid geld die mensen bereid zijn om ervoor te betalen—volgt de bekende regels van vraag en aanbod. Bij veel vraag stijgt de vraagprijs, bij een groot aanbod daalt de prijs, net zo lang tot vraag en aanbod met elkaar in evenwicht zijn. We kennen het allemaal nog wel uit de economielessen op school.

Belangrijk is daarbij om te bedenken dat de waarde van een zaak iets anders is dan de prijs die ervoor gevraagd wordt.  Het is zeker niet hetzelfde. In de effectenwereld kennen we bijvoorbeeld de intrinsieke waarde van een bedrijf. De intrinsieke waarde is de som van alles wat een bedrijf bezit,  verminderd met de som van alle schulden. Delen we die door het aantal uitgegeven aandelen dan hebben we de prijs.

Prijs en waarde kunnen enorm verschillen

Dat zou je denken. De beurswaarde kan daar echter spectaculair van afwijken. Zowel omhoog als omlaag. De koers is het gevoel dat het publiek heeft wat het waard zou moeten zijn. Vaak is er wel enig verband. Als de waarde stijgt zal de koers in veel gevallen mee omhoog gaan. Maar het is zeker geen garantie. De koers wordt door sentiment bepaald. Is het sentiment slecht dan zal de koers omlaag gaan. Hoe goed het bedrijf ook draait.

Terug naar Bitcoin krijgt waarde omdat ze moeilijk te vinden zijn

Verder naar Een uitstapje naar een alledaags voorbeeld van waarde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?