donderdag 2 april 2020

Bitcoin was alleen voor gelovigen en nieuwsgierigen

Deel 1  -  3


Bitcoin was alleen voor gelovigen en nieuwsgierigen

Degenen die wel geld investeerden in deze nieuwe digitale munt geloofden sterk in het geldsysteem dat de nog altijd onbekende ontwikkelaar Satoshi Nakamoto had bedacht. Het systeem dat de maatschappij zou gaan onwrichten om alles daarna op nieuw op te bouwen op basis van een ideale wereld. Een mooi streven, dat is zeker.

Maar velen die Bitcoin aanschaften, hadden een veel platvloersere motivatie om dat te doen. Die personen wilden gewoon eens zien hoe dat nieuwe geld nu eigenlijk werkte. Pure nieuwsgierigheid zou je kunnen zeggen. En dan natuurlijk uiteindelijk met het doel om er dik geld mee te verdienen. Want dat dit geld verdienen wel degelijk mogelijk was, dat begon hier en daar wel  door te dringen naarmate er daar meer voorbeelden van kwamen. .

Hoe dan ook, degenen die toen in Bitcoin geloofden en er geld in investeerden zijn er rijkelijk voor beloond. En dat gaat nog steeds door. Ook nu een Bitcoin inmiddels vele duizenden Euro’s waard is. 

De groei van Bitcoin gaat steeds sneller

Het kostte Bitcoin vijf jaar om de grens van $1000 te doorbreken. Dat gebeurde eind 2013.

In de tweede week van december 2017 kwam de Bitcoin kortstondig boven de $20000 met een all time high.

Daarna volgde begin 2018 een terugval tot ruim onder de $10.000, namelijk tot rond de $3200. Een val van 85%. Een niet gering verlies vanaf het hoogtepunt van rond de $20.000. En een heel gevoelige klap voor degenen die op het hoogtepunt van eind 2017 ingestapt waren op basis van de door de media verkondigde veronderstelling dat de Bitcoin steeds maar hoger zou gaan.

Het "greater fool principe" laat het ook bij Bitcoin afweten

Ook hier bleek het risico van het in de beleggerswereld maar al te bekende en veelvuldig optredende greater fool principe ook bij Bitcoin weer te gelden. Men ging kopen in de hoop dat anderen tegen een nog hogere koers zouden willen kopen. En dat principe was wel bekend maar vooral vanwege het feit dat het nooit werkt. En ook nu werkte het bij de Bitcoin niet. 

De geruchten komen op gang

Op zich was dit voor de financiële wereld best wel een speciale gebeurtenis die diepe indruk maakte. Een koersval van 85% is niet iets dat je dagelijks ziet. En dus zijn sinds die tijd de speculaties van fraude en koersmanipulatie niet van de lucht. Of ze waar zijn weet natuurlijk niemand maar grote groepen mensen hebben bij gebeurtenissen die een diepe indruk achterlaten nu eenmaal altijd de neiging om naar bijzondere oorzaken te gaan zoeken. En wel omdat de val  "op een normale manier niet te verklaren was". Dan komen de wildste geruchten en beschuldigen op gang, zeker op de social media waar iedereen een aan na-papagaait.

Een déja Vu gevoel bij ervaren beleggers

Voor meer ervaren beleggers was er niet veel aan de hand. Die zagen een koerspatroon dat in alle categorieën beleggingen nu eenmaal af en toe opduikt. Een snelle groei, het plotseling opdrogen van de vraag omdat de prijs toch te hoog wordt, dan een eerste daling, het ontstaan van paniek, een overaanbod dat de markt niet absorberen kan en het resultaat: Een enorme koersdaling.

In het algemeen is het effect van dit soort situaties dat de ervaren beleggers er steeds rijker van worden en de beginnende beleggers met de brokken zitten. Dat is niet typisch iets voor Bitcoin, dat is nu eenmaal een bekende eigenschap van de financiële markten.





En waar de koers van Bitcoin nu heen zal gaan is iets wat op dit moment van schrijven (maart 2020) nog niemand zal durven zeggen. Wel zit de Bitcoin in 2019 al weer regelmatig boven de $10.000. De veerkracht van de munt is duidelijk fenomenaal. Maar tot nu toe is er ook steeds weer iemand die zijn winsten aan het verzilveren slaat als de koers flink opgelopen is. Met een enorme koersval in zeer korte tijd tot gevolg. Volgens sommigen is het een kwestie van nieuwigheid, volgens anderen van koersmanipulatie. Wie daar gelijk bij heeft is met geen mogelijkheid te zeggen.

De koers van Bitcoin kan weer in een opwaartse spiraal komen

Wel is het duidelijk dat de prijzen die als een raket omhoog schieten en de supersnelle groei van het aantal belangstellenden, nog meer mensen nieuwsgierig gaan maken naar Bitcoins en naar de wereld van de cryptomunten die er achter zit.

Dat die nieuwsgierigheid ontstaat is al meermalen aangetoond in tijden van snelle groei van de koers. De koers van Bitcoin kan heel diep vallen en zich verbazend snel en goed weer herstellen, dat is met het blote oog in elke grafiek terug te vinden.

Stijgende vraag naar Bitcoin geeft een stijgende koers

Het aantal mensen dat Bitcoin wil hebben neemt in een opwaartse spiraal snel toe. En bij een stijgende vraag hoort eigenlijk altijd een stijgende koers. Dat zorgt voor schaarste en elke econoom kan ons vertellen dat bij schaarste de prijs omhoog zal gaan. Dat geeft ons dus moed voor de toekomst van de koers van Bitcoin. Het kan voor sommigen een reden zijn om in Bitcoin te investeren. 

Maar niet elke belegger werkt volgens het greater fool principe

Een verstandige belegger stelt voor zichzelf een koersdoel. Bijvoorbeeld 12.500. Zodra dat koersdoel bereikt is, verkoopt hij een significant deel van zijn portefeuille, bijvoorbeeld 75%. Het laatste deel mag blijven staan en mee blijven groeien. De rest wordt geparkeerd in een stabielere en robuustere belegging.

Er is namelijk altijd een flink grote kans dat we de Bitcoin weer langs zien komen, maar dan in een snelle, vooral neerwaartse richting. Dan kunnen we op een punt waarop niemand de munt meer hebben wil wel weer instappen.  Sinds de start van Bitcoin is het altijd nog zo gegaan, wat natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst geeft.

Maar werken volgens het beschreven greater fool principe bij een stijgende koers is altijd af te raden, tenzij je met heel kleine stijgingen genoegen neemt en snel weer een winstje pakt. Maar de meeste mensen pakken helemaal geen winst. Die wachten af tot de verliezen te groot worden en ze uiteindelijk in vorm van een blinde paniek verkopen. Het werkt sinds het begin van de beurzen al zo en het zal altijd wel zo blijven werken. Het is nu eenmaal een menselijke eigenschap om zo te reageren. 

Zelfs bij Bitcoinbeleggers. 

Terug naar maar welk probleem moet er met Bitcoin opgelost worden?,


Verder naar een blik op cryptomunten en het kleurrijke verleden van Bitcoin




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?