donderdag 2 april 2020

Een uitstapje naar een alledaags voorbeeld van waarde

Deel 2  - 10


Een uitstapje naar een alledaags voorbeeld van waarde

Laten we eens een alledaags voorbeeld pakken in de vorm van een huis. Iedereen die wel eens een huis heeft laten bouwen weet dat de kosten bepaald worden door de bouwmaterialen en het arbeidsloon. De prijs van een nieuwbouwwoning is daardoor vaak relatief laag in vergelijking tot de verkoopprijs van al bestaande woningen in de buurt.



Sterker nog, als we het gaan verzekeren dan zien we dat de verzekering de nieuwbouwwaarde (“herbouwwaarde” zegt uw polis) vergoedt. En niet de veel hogere verkoopprijs. Je zou met wat fantasie die herbouwwaarde de intrinsieke waarde van de woning mogen noemen. Het is de prijs die het huis echt waard is.

Maar we weten allemaal hoe de koopprijs van huizen enorm kan verschillen. Bijvoorbeeld op basis van je uitzicht. Of waar je ergens woont in het land. En we weten ook dat deze koopprijs van jaar tot jaar verandert. De herbouwwaarde blijft echter vrij constant en zal door prijsstijgingen en loonstijgingen wat omhoog gaan. De verzekering spreekt dan van indicering. De vergoeding pas zich dan aan aan deze stijgingen. Meestal volgen de stijgingen de inflatie.

Kortom, ook bij onroerend goed zien we enorme verschillen tussen een redelijk stabiele, licht stijgende waardeontwikkeling en een op en neer jagende verkoopprijs. Een verkoopprijs die ook niet zelden zeer sterk door niet-rationele factoren en vooral door emotie beïnvloed wordt. Veel mensen kopen bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat de koersen nog verder stijgen. En niet alleen bij huizen.

Mensen investeren ook door de stijgende koers

Volgens een artikel in het tijdschrift “The Economist” is het de snel stijgende prijs van Bitcoin die er voor zorgt dat mensen er in gaan investeren. Ze doen dat omdat ze bang zijn dat ze straks meer moeten betalen (net als die huizenkopers),  maar ook omdat ze volgens de koersgrafiek tot nu toe hun Bitcoins flink duurder weer zullen kunnen verkopen aan iemand die dan weer op die hoge koers interesse heeft.. Die verwachting van steeds maar stijgende koersen wordt wel de “greater-fool” theorie genoemd. En hij loopt in de praktijk altijd problematisch af omdat de groep kopers die vlak voor de top koopt met de brokken blijft zitten omdat er geen kopers meer zijn. In de praktijk zijn dat altijd beginnende particuliere beleggers.

Koers wordt bepaald door emotie

In het algemeen komt de “greater-fool” theorie op het volgende neer. De prijs (of de koers, dat is eigenlijk hetzelfde) van een product wordt vooral bepaald door het geloof van de beleggers. Die geloven namelijk in de groeimogelijkheden van de koers. Het is een vorm van emotie,  waarbij iedere belegger uitgaat van het eigen gevoel. Met de intrinsieke waarde of een rationele vorm van beleggen heeft het niets meer van doen. Vergelijk het met die woning. De bouwkosten veranderen van jaar tot jaar nauwelijks. De koers verandert bijvoorbeeld rustig 10 of 15 procent.

Koerssprongen zeggen dus niets over waardestijging
Vanuit dit perspectief mag je dus stellen dat de koersstijging van Bitcoin van eind 2017 niets zegt over de werkelijke waarde. Deze stijging is puur veroorzaakt door de “greater-fool” theorie.

Terug naar Nog ruim 120 jaar voor de laatste Bitcoin gevonden wordt

Verder naar De markt en het sentiment bepalen de prijs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?