dinsdag 31 maart 2020

Tradingplan of ondernemingsplan?

Deel 6  -  5


Tradingplan of ondernemingsplan?

Maar er is nog iets… U moet uw strategie namelijk heel goed vastleggen. Vergelijk het met het starten van een bedrijf. Elke onderneming begint met een goed ondernemingsplan

Point and figure grafieken zijn oud maar werken perfect voor de timing van handel

Iedere ondernemer weet dat je voor een succesvol bedrijf moet beginnen met een bedrijfsplan, waarbij met name de financiële paragraaf van het allergrootste belang is. Is dat niet in orde dan zul je bij het bedrijf in de toekomst waarschijnlijk flinke problemen te overwinnen krijgen.

Naast de financiële paragraaf is natuurlijk de strategie van belang. Uw ondernemingsplan vertelt u wat u gaat verkopen, welke producten en aan wie u dat doet. Zijn er investeringen nodig. Die staan daar in.

Uw tradingplan (plan om te handelen mag ook) is daarmee te vergelijken. Waar gaat u in handelen? Met hoeveel geld? Welke technieken gaat u gebruiken? Op welke beurzen gaat u handelen? Allemaal vragen die u in uw tradingplan moet gaan beantwoorden. Net als die startende ondernemer met zijn ondernemingsplan. Dat u voor een goede strategie gaat kiezen is natuurlijk een open deur.

Zorg voor een goede strategie

En zorg dat u een strategie voor ogen hebt die u ook in het draaiboek opneemt.  En een strategie is bijvoorbeeld om beslist niet te kopen als er in de krant staat dat iedereen koopt. Dan bent u namelijk veel te laat. En dan is de kans dat u ooit winst gaat maken echt te verwaarlozen.

Bedenk wanneer u Bitcoins wilt gaan kopen. Een goed moment is als iedereen ze verkoopt. Want dan zijn ze goedkoop, omdat er zo’n groot aanbod is. Om ze dan weer te verkopen als ze duur zijn, omdat iedereen ze hebben wil en ze dus schaars zijn.

Bedenk hoeveel u hoopt te verdienen. Hebt u dat bereikt? Laat het daar dan bij. Of haal het bedrag minimaal van de markt. Binnen is binnen, tenslotte.

“Ja,maar” zegt men dan. “Als ze zo zakken wil ik ze niet hebben”. Is dat niet vreemd? Toen ze namelijk duur waren wilde u ze wel? Is dat niet wat onlogisch?

Alternatieven voor Bitcoin

In plaats van Bitcoin kunt u ook investeren in een Altcoin die in Bitcoin genoteerd is. En dat zijn er heel veel. Een voorbeeld is de Nederlandse e-Gulden. Deze altcoins gaan met Bitcoinkoers op en neer en voegen daar nog een (meestal geringe) eigen beweging aan toe. Gaan Bitcoin en Altcoin beide omhoog, dan zal de koers van de altcoin extra stijgen. Gaat er eentje omhoog en eentje omlaag dan is het resultaat ongewis. Let bij aankoop van de altcoin wel altijd op de liquiditeit. Die is bij Altcoins soms vrij laag waardoor de handel ernstig wordt beperkt. 

Kortom, maak een robuust plan. En leg dat goed vast

Kortom, maak een plan. Zorg dat het plan lekker robuust is. Dat wil zeggen dat het een stootje velen kan en u het plan niet bij de eerste de beste tegenslag los moet laten omdat het niet meer voldoet.

Uw plan bevat natuurlijk uw strategie voor de toekomst. En heel belangrijk is een draaiboek voor problemen zodat u niet na hoeft te gaan denken als er echt eens een probleem opdoet.  Echt, het loont als u dan precies weet wat u moet doen. Als er zich een keer iets op doet zult u buitengewoon blij zijn dat het plan er ligt. Weten wat u moet doen voorkomt paniek. Want als u (net als de meeste mensen om u heen) in paniek gaat raken en gekke dingen gaat doen, dan is het einde van uw carrière als trader al heel snel in zicht. Zorg dat een enorme koersval u precies vertelt wat u moet doen. En wel omdat u dat al veel eerder hebt uitgezocht.

Het is niet voor niets dat bij beroepen met grote risico's alles in protocollen en checklists is vastgelegd die regelmatig worden getest en geoefend. Bij die beroepen is men er op getraind om vrijwel automatisch te kunnen handelen als er zich een probleem aanmeldt. En dan kan er rustig, gedisciplineerd en zonder emotie worden gehandeld. 


Terug naar U hoort echt niet alles

Verder naar Wordt u succesvol of niet succesvol…U mag beslissen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?