donderdag 2 april 2020

Bitcoin krijgt waarde omdat ze moeilijk te vinden zijn

Deel 2  - 8


Bitcoin krijgt waarde omdat ze moeilijk te vinden zijn


Jason Bloomberg schrijft in een artikel voor het tijdschrift “Forbes” dat de waarde van Bitcoin overeenkomt met de hoeveelheid inspanning (uitgedrukt in geld) die nodig is om ze te berekenen. Denk daarbij aan mankracht, investering in miningapparatuur en energiekosten. Het minen van Bitcoin is een zware klus en ook een kostbare klus.


En alleen al daarom zou Bitcoin waarde hebben. Het kost de miners tijd, geld en vooral energie om de Bitcoins aan te maken.

Dus de schaarste aan Bitcoin komt ondermeer door het feit dat er lastig aan te komen is. Je moet flink willen investeren om Bitcoin te kunnen vinden.

Er komen slechts 21 miljoen Bitcoins. Meer zijn er niet te vinden

Maar de schaarste wordt alleen maar erger. Dat komt omdat het aantal Bitcoin dat bestaan kan een maximum heeft. Dat maximum zit in de ingebouwde berekening. Deze berekening waar we het zojuist over hebben gehad, begrenst het aantal Bitcoin op 21 miljoen.
Waarom nu juist 21 miljoen? Zo zult u zich afvragen.  Tja, dat is een lastige. Het komt er op neer dat dit getal van 21 miljoen in de programmacode van de Bitcoin software staat.  En dat is bewust op een maximale waarde begrensd. En wel om de kans op inflatie en zeker op de hieperinflatie die we bij gewone munten nog wel aantreffen, de kop in te drukken.

Miners gaan steeds minder Bitcoin ontvangen

Zelfs de beloning van de miners van Bitcoin is al vooraf geregeld. Men is ooit begonnen met een beloning van 50 Bitcoin per blok. Maar elke keer als er 210.000 blokken aan de blockchain zijn toegevoegd halveert de beloning die de miners krijgen voor hun werk.

Op dit moment zijn er bij Bitcoin twee halveringen geweest. De huidige beloning is daarom 12,5 Bitcoin. Ook dat zit net als die 21 miljoen in de programmacode van Bitcoin ingebouwd. Ook deze getallen lijken vrij willekeurig. Maar ze zijn wel keihard en niet meer aan te passen.

Daarnaast gaat de moeilijkheidsgraad van de berekening van nieuwe blokken gestaag omhoog naarmate er meer rekencapaciteit ter beschikking komt. De difficulty (ofwel moeilijkheidsgraad) loopt op, zeggen de specialisten.  Ook die verhoging van de moeilijkheidsgraad remt het vinden van nieuwe blokken (en daarmee het ontstaan van nieuwe Bitcoin) af. Dit is een lastige materie dus daar komen we in deel 4 uitgebreid op terug. We gaan er nu even van uit dat het gewoon zo is.

Terug naar Bitcoin betalingen kennen geen grenzen

Verder naar Nog ruim 120 jaar voor de laatste Bitcoin gevonden wordt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?