donderdag 2 april 2020

De geschiedenis van Bitcoin

Deel 1  -  6


De geschiedenis van Bitcoin

Bitcoin was zeker niet de eerste poging om tot een vorm van digitaal geld te komen. Het was wel de meest succesvolle, in elk geval tot nu toe. Bitcoin is niet de allereerste cryptomunt die de wereld gezien heeft. Maar het is op dit  moment wel één van de meest succesvolle digitale munten.

Eerdere pogingen om een digitale munt te maken zijn allemaal mislukt. En de oorzaak van dat van dat mislukken was in de geschiedenis van Bitcoin steeds hetzelfde probleem dat men niet waterdicht op wist te lossen.

Want digitale munten hadden voorheen een ingebouwd probleem. Dat was het volgende:

Je kunt digitaal geld gemakkelijk meermalen uitgeven. Eigenlijk onbeperkt zelfs. Met munten of bankbiljetten is dat lastig, omdat je die bij je betaling fysiek overdraagt aan de ontvangende partij. Je hebt ze dan zelf niet meer dus twee keer uitgeven wordt wel lastig.

Maar met digitaal geld speelt die vorm van overdracht helemaal niet. Digitale zaken als muziek, films, boeken en ook geld zijn nogal gemakkelijk te kopiëren, nietwaar? Vraag het aan een willekeurige auteur, musicus of softwarebouwer. Dus dat moest anders wilde digitaal geld een kans maken.

De geschiedenis van Bitcoin
EFL ofwel e-Gulden is een Nederlands alternatief voor Bitcoin.

Het gevaar van dubbel uitgeven

Als u mij een papieren bankbiljet geeft dan pak ik dat aan en u bent het kwijt. Hetzelfde verhaal geldt bij het betalen met muntgeld. Maar digitaal geld draag je niet fysiek over als een bankbiljet of een munt. En dan ontstaat het gevaar dat hetzelfde meermalen wordt uitgegeven. In theorie zelfs onbeperkt.

U kunt digitaal 100 euro uitgeven aan één verkoper. Om daarna hetzelfde bedrag nogmaals uit te geven aan een andere verkoper. En nog een derde keer. Fraudeurs waren uiteraard dol op dit soort geitenpaadjes. En het maakte de toenmalige digitale munten in de praktijk direct volkomen onbruikbaar. 

Bitcoin kon dit “dubbel uitgeven” probleem wél oplossen

Er kwamen bij de introductie twee nieuwe technieken bij Bitcoin kijken. Namelijk een peer-to-peer netwerk dat ook nog eens decentraal was opgezet. Het wordt in de rest van deze boeken allemaal nog uitgebreid uitgelegd.

Peer tot peer netwerk

Bij een peer tot peer netwerk “praten” twee computers direct met elkaar.  Er zit niets tussen. En omdat er niets tussen hoeft te zitten, kan het peer tot peer netwerk ook relatief gemakkelijk decentraal worden opgezet.

Dat wil zeggen dat er geen centrale organisatie is,  zoals we in het vorige hoofdstuk al gezien hebben. Dit bleek een revolutionaire verbetering van Bitcoin te zijn ten opzichte van het eerdere digitale geld.

Het gevaar van dubbel uitgeven was hierdoor niet meer aanwezig.Wel bleek er later een technisch lek te zijn waardoor er wel degelijk een double-spend mogelijk is. Maar daar komen we nog op.

2007: Het begin van alles

In 2007 begon de nog altijd onbekende Satoshi Nakamoto aan het concept van Bitcoin te werken.  Op 31 oktober van het jaar erna publiceerde Nakamoto een “white paper”  met de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” waarin een nieuw soort betaalsysteem werd uitgestippeld. Hierbij zou het probleem van het meermalen uitgeven van geld voorkomen kunnen worden.

Bitcoin werd door een kleine groep direct herkend als een briljant concept. Het concept was voor een groot deel op cryptografie gebaseerd. Cryptografie is de techniek om gegevens onleesbaar voor onbevoegden te maken.

En daarmee trok Bitcoin de aandacht van cryptografen over de gehele wereld. De Bitcoin Project software werd in SourceForge geregistreerd.  Dat gebeurde ongeveer een week nadat de white paper gepubliceerd was.

Maar het zou nog tot 2009 duren voordat Bitcoin technisch gerealiseerd was.

2009: Bitcoin start met het “Genesis blok”

In januari 2009 ontstond het eerste Bitcoin block ooit.  Op de techniek achter de blocks komen we nog terug. Dit block was alleen nog maar een lege hoeveelheid computergeheugen. Dit lege block werd het ‘Genesis blok’ genoemd. Maar het Bitcoin netwerk kon gaan draaien.

Bij het 170e block was er sprake van de eerste Bitcointransactie.  Dit was slechts enkele dagen later omdat er elke 10 minuten een nieuw block ontstaat. Deze eerste transactie was tussen Hal Finney en Satoshi Nakamoto. Op de gebruikte technieken komen we in volgende delen uitgebreid terug.

2010: Marktwaarde boven de miljoen dollar

Al in het volgende jaar, november 2010, was de marktwaarde van Bitcoin al meer dan meer dan een miljoen dollar! Dit was hét omslagmoment in de ontwikkeling van Bitcoin. Want het bereiken van deze mijlpaal zorgde er voor dat steeds meer mensen interesse kregen in deze nieuwe revolutionaire munt.

De koers van de Bitcoin bedroeg op dat moment rond de 50 Dollarcent per Bitcoin. Maar die toeloop door meer interesse ,gaf ook aanleiding tot een snelle stijging van de koers. Veel te snel volgens velen. Ze hadden eens moeten weten wat er nog zou gaan gebeuren. 

Helaas lijken er geen betrouwbare koersen uit deze beginperiode te zijn. Grafieken zijn helaas pas mogelijk vanaf 2012. De geschiedenis van Bitcoin vóór 2012 is daarom niet visueel weer te geven.

2011: De eerste terugval

Maar in juni 2011 kreeg Bitcoin te maken met wat later de “Luchtbel van 2011” werd genoemd. Dat gebeurde nadat een all-time-high van $31,91 per Bitcoin was bereikt.

Vier dagen na het bereiken van deze op dat moment historsiche top viel de beurskoers van Bitcoin terug naar rond de $10 per Bitcoin.

2012: Herstel kostte 2 jaar

Veel beleggers in Bitcoin van dat moment raakten in paniek. Het verlies van zoveel geld werd hen teveel en men verkocht tegen forse verliezen. De typische reactie van beleggers, helaas. 

Het kostte ongeveer twee jaar voor de beurskoers zich weer volledig hersteld had en er ruimte kwam voor een nieuwe all-time-high. Degenen die hun Bitcoins vastgehouden hadden bleken een goede keuze gemaakt te hebben. Want de koers bleef stijgen en stijgen en overtrof de meest stoute verwachtingen.



2013 en daarna: Van herstel naar zegetocht.

Vanaf dit moment begon de zegetocht van Bitcoin. Om eind 2017 te eindigen op een koers van 20.000 USDollar. Een terugval kon daarmee natuurlijk niet uitblijven en voorjaar 2018 stabiliseerde de Bitcoinkoers rond de $10.000. Maar dat was nog toekomstmuziek.

In de loop van tweede helft van 2013 begon de koers weer fors te stijgen. Met een terugval tot gevolg na het bereiken van de 1000 USDollar. We zien dat gebeuren aan de rechterzijde van de onderstaande grafiek van 2013.


2014 Aanhoudende terugval

Die terugval hield zoals we op de vorige pagina kunnen zien in 2014 hardnekkig aan, waardoor dit eigenlijk een uitzonderlijk jaar in de geschiedenis van Bitcoin is. 2014 is namelijk het enige jaar waarbij de koers gedurende het hele jaar geleidelijk aan terugviel. Natuurlijk waren er enkele oplevingen maar die waren van korte duur. De trend was dalend, dat was wel duidelijk. Maar er was verbetering op komst in 2015.


2015 Forse stijging

We zien ook dat bij de grafiek van 2015 gedurende de eerste helft van het jaar er weinig gebeurde. Wel leek de daling uit 2014 gestopt te zijn en was er sprake van een per saldo horizontale trend in een bracketing markt. In september brak de koers vrij plotseling weer uit. Er was weer sprake was van een relatief forse stijging al kwam deze niet in de buurt van de koers van 2013.


2016 Aanhoudende stijging

In de loop van 2016 hield de in 2015 ingezette stijging aan. De koers zocht tegen het einde van 2016 wederom de oude grens van 1000 USDollar op. Maar nu was dit het begin van een forse rally die ook in geheel 2017 aan zou houden. En die zoals we al in een eerdere grafiek gezien hebben, de koers tot aan de 20.000 USDollar op zou stuwen.

 

2017 All time high

Het jaar 2017 staat definitief in het geheugen van elke Bitcoinliefhebber gegrift. Het was het jaar dat de koers een enorme spurt maakte naar een nieuwe all-time-high toe. Om daarna flink terug te gaan vallen in 2018 en 2019. De in 2017 bereikte koersen waren nooit meer te evenaren. De koers kwam er tot op heden zelfs niet meer bij in de buurt.


2018 De kater. Een forse terugval




2019 Tijdelijke opleving



Het blijft spannend wat er na deze enerverende jaren voor de Bitcoin ons nog te wachten staat. Als gewoonlijk schommelt dat tussen nihil bij de Bitcoin-haters tot prognoses van tienduizenden euro's in relatief korte tijd bij de echte liefhebbers. Zelfs extreme toppen ver boven de USD 100.000 worden achteloos genoemd maar door de meeste mensen snel weer vergeten.

De realiteit is uiteraard dat niemand het weet. Dus elke voorspelling op dit punt is pure gebakken lucht. Zoals elke "harde" voorspelling die op een willekeurig financiële markt gedaan wordt.


Terug naar Er zijn veel alternatieven voor Bitcoin


Verder naar Meer achtergronden van Bitcoin






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?