woensdag 1 april 2020

Mine uw eigen Bitcoins

Deel 3  -  9


Mine uw eigen Bitcoins

Miners zijn belangrijk voor Bitcoin

Bitcoin miners zijn heel belangrijk binnen het Bitcoin network zoals we al eerder hebben gezien. Zonder miners zou er geen Bitcoin zijn. Er zouden geen nieuwe Bitcoins ontstaan en er zou geen transactie meer bevestigd worden.

Verdien Bitcoins met minen

Dus om aan Bitcoin te komen kunt u aan mining gaan doen. Of “delven” zoals het in het Nederlands heet.  In deel 4 komen we uitgebreid op mining terug. Voor dit deel mag u ervan uitgaan dat er zoiets als minen bestaat en dat u daar geld voor krijgt.  Wat mining  exact is komt dus nog.

Miners ontvangen een beloning voor hun werk

Miners zijn voor Bitcoin zo belangrijk dat ze een beloning ontvangen voor hun nuttige werk. Maar Bitcoin mining levert toch ook weer niet zoveel op als je wellicht zou denken. Onder andere doordat steeds meer mensen zich er mee bezig gaan houden, aangelokt door de beloning.

Die beloning in Bitcoin wordt wel steeds minder

Toen Bitcoin nog in de kinderschoenen stond kregen miners 50 Bitcoin per blok dat door hen gevonden werd uitbetaald. Maar elke 210000 blokken, wat overeen komt met ongeveer 4 jaar, wordt deze vergoeding automatisch gehalveerd. Deze getallen zijn in de software vastgelegd.
Dus de eerste 50 Bitcoin werd gehalveerd naar 25 Bitcoin. En daarna naar 12,5 Bitcoin. Na de volgende halvering zal het 6,25 Bitcoin worden. Enzovoort. 

Een blokbeloning van 12,5 Bitcoin

Op dit moment (maart 2018) is de vergoeding per gevonden blok (de blockreward) 12,5 Bitcoin. Wat bij een koers rond de 10000 USDollar trouwens nog steeds een fors bedrag is. En als de koers naar de hoogte gaat die sommige goeroes voorspellen, dan wordt het alleen maar aantrekkelijker om te gaan minen. Zeker als ook de vraag naar Bitcoin gestaag groeit.

Minen is lastig, rumoerig en duur

Het minen van Bitcoin is niet simpel. Ja, technisch wellicht wel, zeker vergeleken met het delven van goud en diamanten. Je zult hier niet vuil en modderig van worden. Maar er is wel iets anders en dat is de gigantische computerkracht die voor de techniek van het minen nu eenmaal noodzakelijk is. Krachtige computers worden warm en dus is een zware koeling met rumoerige ventilatoren noodzakelijk. En krachtige computers vreten stroom. En die moet ook betaald worden. Mining wordt steeds minder iets voor particulieren en steeds meer iets voor gespecialiseerde bedrijven.

Ook de oplopende moeilijkheidsgraad ofwel de difficulty werkt tegen bij het verdienen met mining
Verdienen met minen wordt ook nog eens steeds moeilijker door het oplopen van de zogenaamde moeilijkheidsgraad. Dit is de zwaarte van de problemen die de miners op moeten lossen. De op te lossen problemen worden steeds groter en complexer. De moeilijkheidsgraad voor het vinden van een nieuw blok wordt door insiders “de difficulty” genoemd en we komen ook hierop terug in deel 4.

Een eenzame miner zal geen blok meer vinden

Deze moeilijkheidsgraad is dusdanig hoog geworden dat een eenzame miner geen blok meer zal kunnen vinden. Daarom zijn miners gedwongen om samen te gaan werken. Dat doen ze in zogenaamde “miningpools”. Hierbij werkt een groot aantal miners samen om de zeer hoge “difficulty” te kunnen kraken. Deze pools worden steeds groter en daarmee machtiger.
De blokbeloning wordt verdeeld over de deelnemers aan de pool
Als het de pool lukt om een blok te vinden dan wordt de opbrengst van de blokbeloning over alle deelnemers verdeeld in de verhouding waarin men heeft deelgenomen.

Mining vraagt dure apparatuur

Het minen van Bitcoin is geen goedkope grap. U kunt niet zomaar een willekeurige computer gebruiken om de cryptografische berekeningen uit te voeren. Deze berekeningen vragen zeer zware computers met speciale processoren. Een standaardcomputer zou weinig kans maken om ooit een cent te verdienen.


Rekenkracht kunt u niet genoeg hebben

Zelfs als u deel gaat nemen in een miningpool zult u fors moeten investeren in de juiste apparatuur. In de beginjaren van Bitcoin was een personal computer met een krachtige processor en een zo krachtig mogelijke videokaart voldoende.

Met name de videokaart, ook wel GPU (Graphical Processing Unit) genoemd was van doorslaggevend belang. Maar naarmate de zogenaamde “difficulty” of moeilijkheidsgraad hoger werd was er steeds meer computerkracht noodzakelijk om mee te kunnen blijven doen.

Op de afbeelding hierboven een Dominator A4 miner. Deze is echter niet geschikt voor Bitcoin maar is bedoeld voor het minen van Litecoin, een variant van Bitcoin.


Terug naar Verricht kleine werkzaamheden via websites

Verder naar De ASIC microchip is nu noodzakelijk bij mining

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?