donderdag 2 april 2020

De markt en het sentiment bepalen de prijs

Deel 2  - 11


De markt en het sentiment bepalen de prijs

De markt is in feite het geheel van beleggers en hun emotie waar een prijs door ontstaat. Deze markt bepaalt dus ook de prijs van de Bitcoin. De koers stijgt omdat men denkt dat de koers nog hoger is in de toekomst. En niet omdat men denkt dat de onderliggende waarde van de Bitcoin in de toekomst toe zal nemen. Dat gelooft men allemaal wel. Het is puur emotie. Een combinatie van angst om de boot de missen en hebzucht.


Een bubbel in de koers?

Veel media hebben het steeds over het ontstaan van een “bubbel”.  Een bubbel is een af en toe de kop opstekende overwaardering van “iets”. In dit geval is dat “iets” de Bitcoin.
Voor veel mensen is het argument dat er misschien sprake is van een bubbel als we naar de koers kijken. Want kijken we alleen naar de koers? Dan zien een wild op en neerspringende koers zonder enige logica.

Dat zou je een bubbel kunnen noemen

Maar kijken we naar de waarde van de Bitcoin dan zien we een gestage stijging op basis van de argumenten die we eerder in dit boek hebben gezien.  Daar is geen sprake van een bubbel.
Dat onderscheid wordt in de media zelden of nooit gemaakt en dat kan de beeldvorming behoorlijk scheef trekken.

Een bubbel corrigeert zichzelf altijd

Bubbels corrigeren zichzelf altijd weer door in ineenstorting van de prijs. Net als dat een ernstige onderwaardering zichzelf op den duur weer corrigeert. Alleen kan niemand ooit zeggen hoe lang het gaat duren voordat deze correctie een feit is. Bij de Japanse beursindex duurde het ruim dertig jaar. Bij Bitcoin kan het een kwestie van 30 minuten zijn.

Bitcoinkoersen zijn pure emotie

De extreme beweeglijkheid van Bitcoin vindt daar ook een oorzaak. Dat is pure prijsvorming op basis van emotie. Het is de grote mensenmassa die op de cryptobeurzen op zoek is naar een manier om te profiteren van de toekomstige prijs van Bitcoin.
En grote massa’s mensen doen gekke dingen. Dat is in de geschiedenis nog nooit anders geweest. En het zal in de toekomst beslist ook niet anders gaan. We zullen ongetwijfeld nog rare koerssprongen in de Bitcoin gaan zien. Zowel omhoog als omlaag.

Terug naar een uitstapje naar een alledaags voorbeeld van waarde

Verder naar oorzaken van koerssprongen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?