woensdag 1 april 2020

Een block in de blockchain lijkt op zo’n blad uit de klassieke boekhouding

Deel 4  -  3


Een block in de blockchain lijkt op zo’n blad uit de klassieke boekhouding

Bij blockchain zou je een block met zo’n blad met transacties kunnen vergelijken. Op het blad en in het block worden immers de nieuwe transacties geplaatst. En beiden worden doorverbonden als ze vol zijn.
Het block wordt uiteindelijk door de miner afgesloten met een berekening.

Het blad met de transacties wordt door de boekhouder afgesloten met een optelling die meestal een “subtotaal” wordt genoemd
.
De miner levert nu het startgetal voor het volgende block op basis waarvan de hash [filmpje] wordt berekend. De boekhouder leverde het startbedrag van het volgende blad. Meestal wordt het startbedrag van de lege, nieuwe pagina voorzien van de tekst “Transport”.

Er wordt dus verder gegaan op basis van het vorige block of op de vorige bladzijde.

Na verloop van tijd zal het blad vol zijn en ook weer opnieuw afgesloten worden met een optelling. Het resultaat van deze optelling is de som van alle voorgaande pagina’s. Net als bij het block in de blockchain alle andere blokken vooraf gaan. De optelling zal weer worden overgebracht naar de volgende lege pagina.

Een opmerkelijke samenhang, nietwaar? Zo groot is het principiële verschil tussen een klassieke handmatige boekhouding en de hypermoderne blockchain dus helemaal niet.

Optellen van tabellen lijkt op primitieve mining

Boekhouders maakten totaaltellingen om pagina’s door te verbinden. Miners maken gebruik van een berekening die ze een hash noemen om blokken door te verbinden.

Verschillen zijn er natuurlijk ook legio

Optellen is een kwestie van een nauwkeurig karweitje, maar voor een boekhouder verder niet moeilijk. Het berekenen van een hash door een miner is zoals we al eerder gezien hebben een complexe berekening. En die hash wordt ook nog eens gebruikt om het block cryptografisch te beveiligen. Dat had onze ouderwetse boekhouding niet.

Een geaccepteerd block is niet meer te veranderen

En als een block eenmaal geaccepteerd is in de blockchain, dan is het technisch onmogelijk om de inhoud nog te veranderen. Zou je dat toch proberen dan klopt de cryptografie niet meer en zal het block verder als ondeugdelijk worden gemerkt en genegeerd.

ouderwets standaard grootboek document


Correcties bij een handmatige boekhouding waren niet eenvoudig

Bij onze ouderwetse boekhouding kon je in principe een paar bladen terug om een wijziging aan te brengen. Maar daar was niemand blij mee want alle totalen en transportbedragen die op latere bladen stonden moesten eveneens worden aangepast.

In de handmatige boekhouding werd dat meestal opgelost door het opnemen van een aparte post (een correctie boeking) die een eerdere fout ongedaan maakte. Maar in tegenstelling tot de blockchain was een wijziging in het verleden wel mogelijk, maar je maakte er geen vrienden mee door de chaos die het in de verder zo nette boeken aanrichtte.

Terug naar De rol van mining bij het aanmaken van nieuwe Bitcoins

Verder naar Waar is mijn saldo eigenlijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?