woensdag 1 april 2020

Waar is mijn saldo eigenlijk?

Deel 4  -  4


Waar is mijn saldo eigenlijk?


De bank slaat uw saldo gewoon op

Uw bank berekent uw saldo in Euro en slaat dat op. Als u of een computerprogramma dat opvraagt wordt het gewoon overgenomen. Het saldo is aan uw gegevens gekoppels, zoals uw naam en rekeningnummer. Maar Bitcoin slaat die gegevens helemaal niet op. Dus wat nu?

In de blockchain staan alleen transacties

In principe worden er in de blockchain alleen transacties opgeslagen. Maar als u uw wallet opent ziet u daar wel degelijk uw saldo staan. U ziet daar het aantal Bitcoin waar u recht op heeft. Maar waar komt dat saldo dan vandaan?

Uw saldo wordt keer op keer berekend

Als u de door u gebruikte wallet opent dan gaat deze beginnen met de blokken binnen te halen die ontstaan zijn sinds de vorige keer dat deze wallet online was. We zien dat ook door allerlei mededelingen onderin het scherm van de wallet. Zie het voorbeeld van de hier gebruikte “Core-wallet”.



Als alle blokken op uw computer geladen zijn, worden ze vanaf nummer 1 tot aan de laatste allemaal doorgelezen en uw transacties worden eruit gehaald en er wordt een totaal van berekend. Dat totaal is uw saldo.

Alle getallen zijn in Bitcoin

Dus alle betalingen en bijschrijvingen zorgen ervoor dat uw saldo bekend is. De vraag waar uw saldo eigenlijk staat moeten we dus beantwoorden met de opmerking dat er helemaal niemand is die uw saldo bijhoudt.



Het saldo wordt elke keer opnieuw berekend. Dat lijkt erger dan het is want er staat een kopie van de blockchain met de boekhouding op uw computer dus het gaat zo snel dat u dat niet merkt.
En Bitcoin staat natuurlijk niet op naam

Er is trouwens ook niemand die kan zien wat er in de boekhouding van u is. Bitcoin staat namelijk niet op naam, zoals bekend. Een andere manier van een saldo berekenen is dus noodzakelijk. Gewoon opslaan en aan de eigenaar doorgeven, zoals de bank doet werkt hier niet.

Maak u hier verder geen zorgen over. Het is een volledig automatisch proces. U hoeft zelf niets te doen. U merkt er zelf niets van op wat meldingen bij het starten van de wallet na.
Uitgaande betalingen zijn nog ingewikkelder

De techniek achter een uitgaande betaling

Goed, uw saldo is bekend. U wilt nu een betaling gaan doen. Maar we kunnen die betaling niet van uw saldo aftrekken. Want dat saldo staat nergens, zo hebben we gezien. Dat gaat dus niet zondermeer.
Wat er dan gebeurt is dat het gehele saldo dat zojuist is berekend naar de ontvanger wordt overgemaakt. Maar dat is veel te veel. Het teveel dat u overgemaakt hebt moet natuurlijk terug komen. En dat gebeurt ook. Er wordt automatisch een transactie aangemaakt die het teveel terugstort.
Dit is een lastig verhaal. Laten we het wat verduidelijken met een voorbeeld.

Eerst de betaling via de bank die we gewend zijn (in Euro’s)

Eerst eens kijken hoe het bij uw bank gaat. Stel: U hebt een saldo van €100. U maakt €35 over naar de gemeentelijke belastingen. U hebt nog €65 euro over na deze transactie. Dit klopt, nietwaar?
Nu gaan we betalen met Bitcoin.

Stel u hebt 100 Bitcoin en u moet 35 Bitcoin betalen naar de gemeente. Dan stuurt uw wallet uw volle 100 Bitcoin naar de gemeente.  En hij berekent dat u recht hebt op een teruggave van 65 Bitcoin.
Dan wordt er binnen het netwerk automatisch een tweede transactie aangemaakt die 65 Bitcoin van de gemeente naar uw wallet terug stort.



Alle getallen zijn in Bitcoin

En het resultaat van deze wat omslachtige manier van betalen is dat uw nieuwe saldo ook 65 Bitcoin.  We werken het even voor uit.


Kijkt u maar even mee:

1.    Het begin: Uw saldo (som van al uw transacties) is 100 Bitcoin

2.    Uw maakt het volledige saldo van 100 Bitcoin over naar de gemeente. Uw saldo is nu 100 Bitcoin -100 Bitcoin = 0 Bitcoin.

3.    Er wordt automatisch 65 Bitcoin naar u overgemaakt. Uw saldo is nu
100 Bitcoin – 100 Bitcoin + 65 Bitcoin = 65 Bitcoin.

Kortom, het is een complexe aanpak. Maar het leidt uiteindelijk wel tot het juiste resultaat. Het is echter pure techniek waar u als gebruiker helemaal niets van merkt. Alles gebeurt volledig automatisch door de software achter de schermen.

Volledig buiten het zicht van de gebruiker die er niet mee lastig wordt gevallen. We laten het hier puur als illustratie even zien.

Terug naar Een block in de blockchain lijkt op zo’n blad uit de klassieke boekhouding

Verder naar Miners bewijzen constant dat de blockchain in orde is



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?