woensdag 1 april 2020

De rol van mining bij het aanmaken van nieuwe Bitcoins

Deel 4  -  2


De rol van mining bij het aanmaken van nieuwe Bitcoins


Kopen van Bitcoin is duur geworden

Zoals in deel 3 van deze serie uitgebreid aan bod is geweest zijn er een aantal manieren om aan Bitcoin te komen, waarbij het kopen van Bitcoins op een beurs de gemakkelijkste is. Waarbij je vaak maar een gedeelte van een Bitcoin zult kunnen kopen, omdat de koersen inmiddels te hoog zijn om ze in grote getale in te kunnen kopen.

Mining houdt ook het netwerk in stand

En dan is een alternatieve manier om ze te krijgen via mining misschien nog niet zo verkeerd. Mining is noodzakelijk om nieuwe blokken aan te maken. Die blokken bevatten dan de nieuwe transacties. Maar uiteindelijk is het doel van mining ook het in omloop brengen van nieuwe Bitcoin. 

Bitcoin ontstaat namelijk tijdens mining

Bij mining ontstaat Bitcoin, omdat de miner een bedragje naar zichzelf over mag maken als hij een blok gevonden heeft. Er is echter niemand die dat bedrag betaalt. En dus ontstaat er cryptogeld tijdens het miningproces.

We zijn al aardig op weg met mining van alle Bitcoins
Op dit moment zijn er volgens de statistieken ruim 16 miljoen Bitcoins “gemined” en in omloop gebracht. Het grootste deel van de 21 miljoen Bitcoins die er ooit zullen gaan komen is er dus al.

Wat is de blockchain?     

In het eerste deel van deze serie hebben we de blockchain al langs zien komen. Deze wordt ook wel “blokketen” genoemd in het Nederlands. Hoewel dat woord weinig wordt gebruikt.

Anders dan bij normale geldtransacties, die bevestigd worden door een bank, is dat hier in de decentrale omgeving van Bitcoin niet mogelijk. Deelnemers wisselen onderling hun betalingen uit. En er zijn daaom nu eenmaal geen banken betrokken bij Bitcoin.

Maar als er geen partij is die de controle uitvoert of enige vorm van beheer doet, hoe wordt dan bijgehouden welk geld van wie is?

De ledger, hart en skelet van Bitcoin

En daarom komen de transacties terecht in een grote boekhouding die gebaseerd is op de “blockchain”. Deze boekhouding wordt in het Engels de “ledger” genoemd.

Even terug naar de tijd van de handmatige boekhouding

Vroeger werkten boekhouders met grote boeken met bladen vol met tabellen met transacties. Het woord boekhouder komt daar uiteindelijk vandaan, nietwaar?

Een vol blad met tabellen werd verbonden met het volgende blad
Als de boekhouder een blad met transacties volgeschreven had dan telde hij de kolommen op.



Dan nam hij de totalen over naar een nieuw blad en begon dit te vullen met nieuwe transacties. In de bovenste regel van het nieuwe blad kwam dan meestal iets van “transport” te staan.



Maar de bladen liepen hierdoor wel steeds naar elkaar door. Elk blad ging verder met de som van de transacties van het vorige blad. Deze som was onder de naam “transport” opgenomen. Het boek werd daardoor geen verzameling van losse bladen maar vormde uiteindelijk één geheel. Het werd één grote keten van losse bladen.

Terug naar Bitcoin Mining – Alles wat u erover zou moeten weten

Verder naar Een block in de blockchain lijkt op zo’n blad uit de klassieke boekhouding


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?