dinsdag 31 maart 2020

Waarom uw bedrijf zou moeten beginnen om Bitcoin te accepteren

Deel 8  -  3


Waarom uw bedrijf zou moeten beginnen om Bitcoin te accepteren

Bitcoin als antwoord op de crash van 2008

Bitcoin is ontwikkeld door Satoshi Nakamoto als een antwoord op de gang van zaken op de financiële markten van 2008. De enorme financiële crash die daaruit voorkwam raakte de wereldeconomie op een ongekende manier. Vooral de onderlinge verwevenheid en samenhang van banken, centrale banken en allerlei overheden bleek voor een soort kaartenhuis gezorgd te hebben.  Toen dat in dreigde te zakken trok men elkaar mee de problemen in.

Bitcoin wilde het bankensysteem overbodig maken

De ontwikkeling van Bitcoin moest de problemen die er lagen overwinnen en de noodzaak van het bankensysteem met de centrale banken overbodig maken.

Banken wilden namelijk winst gaan maken

Het systeem was in de voorgaande periode meer bedoeld geworden om banken en hun aandeelhouders rijk te maken, dan dat deze banken hun klanten nog adequaat hielpen met hun geldzaken. Het bestaan van de bank was een doel op zich geworden. Iets wat het van oudsher nooit geweest was.

Vroeger verzamelde een bank het geld van zijn klanten. Dat leenden de bank dan weer uit aan bedrijven die geld nodig hadden. Meer geld uitlenen dan er in kwam kon niet. Want het was er gewoon niet.

Nu is het voldoende als een bank ongeveer 3% aan eigen geld heeft en toch voor 100% uitleent. De overige 97% bestaat gewoon niet. Dat geld bestaat niet en is alleen maar een getal in een computer.

En vandaar dat banken doodsbang zijn dat iedereen tegelijk zijn geld op gaat nemen. Want dan zal namelijk blijken dat verreweg het meeste geld er niet zal zijn. Sterker nog, zelfs 97% van de 100% zal er niet zijn...
Best eigenlijk iets om wakker van te liggen als u geld op de bank hebt staan. Maar er is niemand die dat doet. Sterker nog. Iedereen brengt vol vertrouwen zijn geld naar de bank.




Terug:   Hoe ga je om met de beweeglijkheid van Bitcoin?



Verder:  De overheid staat deels garant bij problemen met banken




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?