dinsdag 31 maart 2020

Voordelen van de acceptatie van Bitcoin

Deel 8  -  5


Voordelen van de acceptatie van Bitcoin


Er zijn heel wat voordelen te bedenken als u overweegt om Bitcoin te gaan accepteren. Laten we er eens een aantal noemen:

Bitcoin heeft geen risico van terugbetalingen

Paypal, creditcards en debetcardbetalingen hebben altijd het risico in zich dat u de al ontvangen bedragen moet terugbetalen. We spreken daarbij van chargebacks.
De meeste, zo niet alle bedrijven die online werken zijn dat wel eens tegen gekomen. Het verwerken van een chargeback is een zeer tijdrovende klus die uw financiële mensen behoorlijk wat hoofdpijn op kan leveren. Het geeft veel administratieve rompslomp waar geen ondernemer op zit te wachten.


Er zijn vele redenen om geld terug te eisen

Klanten kunnen claimen dat ze een betaling niet herkennen. Of hun creditcard zou gestolen zijn, waardoor een ander deze misbruikt zou hebben. Of ze zijn gewoon ontevreden over wat u geleverd hebt. Vaak is een telefoontje naar de bank al voldoende om geld te laten storneren (zoals dat heet) en zo een al gedane betaling terug te draaien.

Banken en tussenpersonen zijn vaak heel bereidwillig om de klant te helpen tegenover die zo “machtige” ondernemers. En niemand zal kijken of de terugbetaling nu terecht is of niet. Dat is uw probleem dat u met de klant af mag handelen.

Niet elke terugbetaling die bank regelt is namelijk terecht

Sommige mensen vragen standaard hun geld terug in de hoop dat de leverancier het erbij laat zitten om van de dure rompslomp van de wijzigingen in de administratie verlost te zijn.
Dat is natuurlijk weinig ethisch en zelfs zeer kwalijk gedrag, maar je krijgt als ondernemer nu eenmaal met allerlei soorten klanten en met al hun soms nare vormen van gedrag te maken.

Een Bitcoin betaling is wél definitief

Als we gebruik maken van Bitcoinbetalingen is er geen risico van chargebacks, omdat een betaling die gemaakt en bevestigd is, definitief is. Geen mens kan een Bitcoinbetaling terugdraaien. Zelfs de slimste programmeur niet. En banken en tussenpersonen kennen we bij Bitcoin niet, laat staan dat ze een onduidelijke rol kunnen gaan spelen.

Bitcoin levert een tot nu toe onbekende bescherming tegen terugdraaien

Bitcoinbetalingen leveren voor ondernemers een vorm van bescherming tegen niet-terecht terugdraaien van betalingen die op geen enkele andere manier geëvenaard kan worden. Dit niveau van bescherming kan door geen enkele bank of zelfs de overheid gehaald worden.

Oplossingen voor conflicten met klanten bepaalt u voortaan zelf

Uiteraard kunt u bij serieuze klachten altijd een regeling treffen met de boze klant. Maar het initiatief ligt nu wel bij u. Geen banken of tussenpersonen meer die het geld wel even voor de klant vanaf uw rekening terug zullen boeken. Zodat u als ondernemer maar zien moet waar u uw betaling vandaan gaat halen of u goederen terug moet zien te krijgen.

Geen fraude of dubbele betalingen met Bitcoin

Het Bitcoinnetwerk is een buitengewoon veilig betalingssysteem. Het kan niet ontregeld worden. Noch door technisch falen, noch door bewust menselijk geknoei. Dat is iets wat de meeste banken toch echt niet hard kunnen maken.
Voordat Bitcoin verscheen was het risico van dubbele betalingen vooral bij digitale betalingsvormen een groot probleem. Fraude lag bij digitaal geld altijd op de loer. Bitcoin is niet te manipuleren.

Bitcoin gaat van portemonnee naar portemonnee

Bitcoin is decentraal. En het is een peer-to-peer systeem. Wat wil zeggen dat iedereen een eigen portemonnee heeft en dat er van de ene naar de andere portemonnee wordt betaald, zonder tussenkomst van wie dan ook.

Iedereen kan alle Bitcointransacties zien die ooit plaatsgevonden hebben. Dat maakt het moeilijk voor fraudeurs om betalingen en transacties na te maken of te simuleren. Laat staan dat ze hun geld uit het systeem kunnen halen om het nog een keer uit te geven. Zie boek 4.

De blockchain onder Bitcoin is “tamper proof”

Het boekhoudsysteem, de zogenaamde ledger is volledig gebaseerd op blockchaintechniek, waarmee het op de computer opgeslagen is. Alleen een transactie die volledig goedgekeurd is, wordt in de blockchain opgenomen. Eenmaal opgenomen is terughalen onmogelijk. Laat staan dat er achteraf wijzigingen mogelijk zijn.

De techniek achter de blockchain is zogenaamd “tamper proof” ofwel het is technisch onmogelijk om een wijziging uit het verleden aan te brengen, omdat alle blokken die later zijn gekomen, dan ook berekeningen gaan bevatten die niet meer kloppen. Want alle berekeningen in de blockchain staan immers met elkaar in verband. Zie deel 4.

En we hebben allemaal een kopie van de Bitcoinboekhouding

Trouwens, wat dacht u van het feit dat er op de computer van elke deelnemer aan Bitcoin een kopie van de boekhouding staat? Het zou erg snel op gaan vallen als er iemand een verandering heeft aangebracht die alle anderen niet hebben.




Terug:  De overheid staat deels garant bij problemen met banken

Verder:  Bitcoin levert vrijwel directe betalingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?