woensdag 1 april 2020

Samenvatting deel 4

Deel 4  -  Samenvatting


Samenvatting deel 4

Dit deel gaat op hoofdlijnen in op Bitcoin mining en de technische structuur van Bitcoin. Dit is dusdanig complex dat een eigen deel over mining en techniek van Bitcoin zeker geen overbodige luxe is.
De belangstelling voor Bitcoin is groot ondanks het vaak negatieve nieuws maar velen zien het toch echt als de toekomst van het financiële stelsel.

Overigens komen we in Nederlandstalige artikelen soms de term “delven” tegen als tegenhanger van “mining”. We gebruiken zelf “mining”, omdat dit meer bekend is in de cryptowereld.
Waarom zouden we aan mining doen?

Bitcoins zijn duur aan het worden en dan kan mining voordelig zijn. Zijn we niet alleen op geld uit maar willen we het Bitcoin netwerk steunen dan is mining nodig is om het hele Bitcoin-netwerk in stand te houden. Maar we doen het ook dan niet voor niets want Bitcoin ontstaat tijdens mining. Overigens zijn we al aardig op weg met mining van alle 21 miljoen Bitcoins die er ooit gaan komen.

De blockchain is het fundament van Bitcoin

De blockchain is de manier waarop de zogenaamde “ledger” wordt opgeslagen. De ledger is het hart en het skelet van Bitcoin. Zonder blockchain en zonder ledger zou er geen Bitcoin bestaan.

Deze ledger ofwel de boekhouding heeft qua werking een paar opmerkelijke overeenkomsten met een vroegere handmatige boekhouding. De vroegere bladen met tabellen lijken op de blokken in de blockchain van nu. En ook die werden, net als de blokken in de blokketen aan elkaar geknoopt met berekeningen. Latere veranderingen waren vroeger al lastig, in de blockchain zijn ze zelfs onmogelijk.


Bitcoin houdt geen saldo vast en dat heeft gevolgen

Een groot verschil met bankapplicaties is dat die gewoon over een saldo, een momentopname dus, kunnen beschikken. De blockchain slaat alleen transacties op. Dus geen saldo. Dat wordt keer op keer berekend bij het openen van uw wallet.
Ook uitgaande betalingen worden hier duidelijk ingewikkelder door.

Bijkomende aspecten

Bijkomende aspecten van mining zijn ook aan de orde geweest, zoals het feit dat miners constant bewijzen dat de blockchain in orde is. De noodzaak van een variabele difficulty is bekeken, evenals de mogelijkheden van Proof Of Work en het vaak omstreden Proof Of Stake.

Na even op Bitcoin cloudmining ingegaan te zijn, waarbij een waarschuwing wel op zijn plaats was, hebben we nog gekeken of Bitcoin mining nog interessant is. En – heel belangrijk – of het voor u als persoon geschikt is.

Het is namelijk geen echt simpele materie.

Terug naar In je eentje minen is bijna onmogelijk geworden


Verder naar zelftest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?