donderdag 2 april 2020

Samenvatting deel 2

Deel 2  -  Samenvatting


Samenvatting deel 2


In deel 2 hebben we gekeken naar het fenomeen dat er wel degelijk waardering voor Bitcoin bestaat, alhoewel heel veel mensen en vooral instituten het helemaal niet als geld of iets met waarde wensen te herkennen.

Al het geld is een concept geworden zonder intrinsieke waarde
Sterker nog, Bitcoin wordt steeds bekender bij het grote publiek. Het publiek dat nog wel wat moeite heeft met het digitale geld. Het is immers verwarrend dat er geen munt of bankbiljet bestaat.

En daarnaast is het concept van geld van huis uit al verwarrend sinds het geen dekking meer kent. Het huidige geld heeft geen intrinsieke waarde zoals een gouden munt dat bijvoorbeeld wel heeft. Ook Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde. Dat wordt nog wel eens tegen de munt gebruikt hoewel het bij munten als de Euro en de USDollar niet anders is geregeld.

Niemand is aanspreekbaar voor Bitcoin

Het is ook raar dat eigenlijk niemand Bitcoin uitgeeft. Het ontstaat weliswaar bij het minen, maar niemand is aansprakelijk of zelfs maar aanspreekbaar. En toch heeft Bitcoin een hoge koers. Ondanks het ontbreken van enige sturing. Het ontstaat min of meer vanzelf. Volgens de tegenstanders is dat ook de reden dat Bitcoin nooit door zal breken.

De waarde van Bitcoin zit in de toepassingen

De waarde van Bitcoin zit vooral in de bruikbaarheid en in de toepassingsmogelijkheden. En niet alleen de munt zelf, maar vooral ook het onderliggende netwerk spelen een grote rol. Zo werkt het wereldwijd. Je mag zeggen dat Bitcoin letterlijk grenzeloos is. En Bitcoin werkt sterk ontregelend op de huidige betalingssystemen.

Is de bank zo veilig als hij zegt?

Immers, er is nu voor elke handeling een bank aanwezig. En u zult die bank wel moeten vertrouwen. Maar is die bank altijd te vertrouwen? De overheid geeft tenslotte niet voor niets een garantie dat uw geld er tot €100.000 veilig is. En u bent altijd wel ergens kosten aan kwijt. Provisie, transactiekosten, administratiekosten, rekeningkosten. Noem maar op.

Bitcoin is veilig

Zo is Bitcoin bijvoorbeeld niet door iemand te claimen. Overheden en de politiek hebben er geen vat op. Waar banken altijd vertellen dat ze zo goed te vertrouwen zijn is men bij het ontwerp van Bitcoin van een ander concept uitgaan, namelijk: "Niemand is met Bitcoin te vertrouwen". En dat gebrek aan vertrouwen in de gebruikers van Bitcoin zorgt voor veel extra eisen aan de beveiliging. Een paar voorbeelden:

Bitcoin is absoluut onleesbaar omdat alles versleuteld is;

  • Fraude met het Bitcoin-netwerk is onmogelijk. Iedereen heeft immers een kopie van de boekhouding;
  • Bitcoin aanvallen kost extreem veel computercapaciteit;
  • De digitale handtekening geeft extra veiligheid;
  • De identiteit van de eigenaar van Bitcoin is ook niet bekend wat privacy vanzelfsprekend maakt;
  • Bitcoin geeft de controle over uw geld aan u terug.

Bitcoin is zeldzaam

Bitcoin is van huis uit zeldzaam. Het is daardoor schaars, wat op zich prijsopdrijvend werkt. Bitcoin is niet gevoelig voor inflatie, omdat het niet bij te maken is. Inflatie is namelijk te misbruiken door de overheid. Maar Bitcoin werkt volgens andere principes.

Er komen maar 21 miljoen Bitcoins wereldwijd

Bitcoin krijgt dus waarde omdat ze moeilijk te vinden zijn. Er komen namelijk slechts 21 miljoen Bitcoins. Meer zijn er niet te vinden. Het duurt nog ruim 120 jaar voor de laatste Bitcoin gevonden wordt.

Economische wetten verhogen de koers van Bitcoin

Volgens de wetten van de economie kosten schaarse zaken geld. En hoe meer vraag er naar Bitcoin komst, hoe hoger de koers.

Waarde en prijs/koers worden op één hoop gegooid

Een probleem, dat vooral in de media speelt is dat men de begrippen waarde en prijs hardnekkig op één hoop gooit. Men negeert dat prijs en waarde enorm kunnen verschillen. En dat is niet alleen bij Bitcoin, maar ook bijvoorbeeld bij koophuizen of bij aandelen. Vergelijk de verkoopwaarde van uw koopwoning bijvoorbeeld maar eens met de herbouwwaarde die de verzekering uitkeert bij calamiteiten.

Er is nauwelijks of geen verband tussen waarde en prijs
Bij koers (of prijs) speelt de eigenlijke waarde zelden een rol. De koers wordt vrijwel uitsluitend bepaald door emotie. Koerssprongen zeggen dus niets over waardestijging. De markt en het sentiment bepalen de prijs van het moment en dat kan bij koersen tot een bubbel leiden. En die corrigeert zichzelf als hij uiteenspat.

De waarde van Bitcoin zal gestaag blijven groeien

Maar onder die prijzen ligt de eigenlijke waarde. En Bitcoin zal blijven stijgen door de groei van de waarde door bovengenoemde factoren die in dit boek uitgebreid uitgewerkt zijn.

We gaan er van uit dat de waarde van Bitcoin zal blijven stijgen en dat we er dus eigenlijk nog mee aan het begin staan.

Terug naar oorzaken van koerssprongen

Verder naar vragen zelftest


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?