woensdag 1 april 2020

Hoe u uw Bitcoin en andere cryptomunten veilig opslaat

Deel 5  -  1


Hoe u uw Bitcoin en andere cryptomunten veilig opslaat

Geld is altijd aantrekkelijk voor criminelen

Het is nog niet zo simpel om uw Bitcoins veilig uit het zicht te houden van spiedende ogen, softwarerobots met kwalijke bedoelingen, hackers en een hele voorraad dieven en andere criminelen. Het is geld en dus aantrekkelijk voor mensen die het wat minder nauw nemen. Tenslotte wil iedereen Bitcoin tegenwoordig, dus ook criminelen.


Wees dus voorzichtig met rondvertellen wat u bezit

Als mensen weten dat u in de beginjaren flink in Bitcoin geïnvesteerd hebt dat kunnen ze nagaan dat u nu op een flinke berg geld zit. Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om dat te berekenen. En bedenk dat er in deze wereld toch echt de nodige mensen rondlopen die tot letterlijk alles bereid zijn om u weer van uw geld af te helpen. En op dit moment zal men bovenmatige interesse hebben in uw Bitcoin. Blaas er dus niet te hoog mee van de toren. Behalve uzelf kan niemand weten dat u ze hebt.

Uw digitale geld gaat in een wallet

Er zijn een aantal manieren waarop u uw digitale fortuin veilig kunt bewaren. Net als bij papiergeld zijn er vele manieren waarop u verschillende hoeveelheden Bitcoin op kunt slaan. Zowel om direct uit te geven als om het langdurig, rustig en veilig te bewaren. Er bestaan dus ook vele soorten portemonnees ofwel “wallets” voor cryptogeld. Daarbij onderscheiden we grofweg de “cold” wallet en de “hot” wallet. Twee vormen die we beiden nog uitgebreid tegen gaan komen en waar van beiden de nodige varianten van bestaan.

Vooral de private key moet veilig zijn

Wat belangrijk is om te melden, is dat het niet zozeer gaat om het veilig bewaren stellen van de Bitcoins zelf, maar dat we het eigenlijk hebben over de ‘private key’ die we tot elke prijs veilig moeten stellen. Uw wallet heeft namelijk een adres. Logisch. Want anders zou je er geen geld heen kunnen sturen. Ieder Bitcoin adres is opgebouwd uit twee delen, namelijk een ‘public key’ en een ‘private key.’.  Omdat we vooral met de public key te maken krijgen gaan we daar eerst even naar kijken.

De public key mag u namelijk rustig laten zien

De public key mag u rustig delen. Vergelijk uw emailadres waar verder toch niemand bij kan zonder uw password. Of neem uw IBANcode waar ook niemand bij kan zonder uw password en/of pincode te bezitten. Ook dat rekeningnummer kan veilig op een factuur worden gezet.

De public key is het Bitcoinadres dat u met iedereen mag delen. U mag het overal vermelden, bijvoorbeeld als adres waar anderen geld heen kunnen sturen. In principe kunt u uw emailadres rustig aan mensen geven (tenzij het om spammers gaat, maar dat ontdekt u pas later) en iedereen die het heeft kan u een email sturen.

De private key is een soort handtekening of pincode

De private key zou u bij die vergelijking als uw password kunnen zien. Of als een pincode. Men weet wellicht u emailadres. Maar daarmee kan men er zonder dat men uw password en/of uw pincode weet nog niet bij.

Terug naar Erik en zijn vrienden

Verder naar 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?