woensdag 1 april 2020

Hoe de Bitcoin ledger in het Wilde Westen werd bedacht

Deel 4  -  Inleiding


Hoe de Bitcoin ledger in het Wilde Westen werd bedacht


Het was augustus en het was warm. Zelfs voor dit stadje midden in de Sonora woestijn in Arizona was het warm. Het deed geen goed aan de toch al drukkende sfeer die in het woenstijnstadje hing. In de "Front Street Saloon" was het zo mogelijk nog heter. Hier werd het jaarlijkse pokertoernooi gehouden waar alle outlaws en andere bandieten op af gekomen zijn.



Het was een boeiend gezelschap. Samen goed voor heel wat jaren in de plaatselijke bajes. De colt 45 revolver onder handbereik. Je wist tenslotte maar nooit.

Een pokertoernooi draait natuurlijk helemaal om geld. Veel geld. Zoveel dat niemand geld bij zich had. Het risico dat een collega-bandiet er zondermeer meer mee vandoor zo gaan was te groot. Maar ja, dan heb je met poker wel een probleem. De discussie hoe nu zonder geld de pot verdeeld zou moeten worden laaide hoog op.

Sommigen meenden het meningsverschil buiten op te moet lossen. Er vielen rake klappen en menigeen maakte kennis met het stoffige zand van de enige straat die het dorpje rijk was.


Maar tot de gebruikelijke “shoot out” kwam het niet. Je moet tenslotte wel mensen overhouden om mee te pokeren, nietwaar?

Uiteindelijk schoof iemand de hoed naar achteren en kwam met een voorstel. “We hebben geen geld om te gebruiken. Dus we schrijven de inzet op een briefje en iedereen legt dat op de tafel”. Er klonk een wild gepraat en veel protesten. Iemand loste een schot in de lucht en het werd weer stil. De spreker ging weer verder. “En we schrijven alle transacties op. Iemand moet dat bijhouden”.

Het kabaal werd nog heviger. Er werd opnieuw geschoten. Dit maal raakten de kogels een paar flessen achter de bar en de barkeeper kreeg een douche van zijn eigen slechte whisky. “Natuurlijk gaat die vals spelen.”, schreeuwde iemand. En de rest was het daar duidelijk mee eens. “Yeah. We zullen wel gek zijn om hier iemand te vertrouwen.”.

Weer werd de herrie gesust en de spreker probeerde opnieuw boven het geschreeuw uit te komen. “Natuurlijk vertrouwen we elkaar niet!” Riep hij. “En daarom gaat iedereen die meedoet opschrijven wat hij aan speelschulden moet betalen”. “En dat niet alleen: Ook wat anderen aan elkaar moeten betalen schrijf je op. Iedereen doet mee. Iedereen maakt een lijstje”.  “En dan kunnen we zien wie de boel beduveld heeft door verkeerde bedragen op te schrijven”. "En we weten allemaal hoe onprettig het hier afloopt met bedriegers!”.



Er kwamen nog wel wat protesten maar toen de rust was weergekeerd begrepen een paar wat slimmere bandieten dat dit misschien nog wel zou kunnen werken ook. Het was wel eng, want het leek zelfs een eerlijke oplossing. En dat “eerlijk” was voor deze figuren wel even wennen. Nou ja, de revolver bleef toch onder handbereik dus wat kon er gebeuren, nietwaar? Op de tegenstander schieten kon tenslotte altijd nog.

Het toernooi begon. En iedereen schreef onwennig alles op. Ook wat de anderen deden. Wantrouwend keek men naar elkaar. Zeker toen een teveel aan whisky begon op te spelen. Maar ondanks wat mensen die dronken onder de tafel verdwenen ging het spel door.

Na afloop werden de lijstjes verzameld en naast elkaar op de tafel gelegd. Iedereen verdrong zich om de tafel om te zien wat er op stond. En de lijstjes bleken allemaal nog te kloppen ook. De bedragen die iedereen had ingevuld waren allemaal hetzelfde. Op het bedrag van een Mexicaan na die echter aangaf dat hij niet schrijven kon. Nou ja, voor deze keer werd het hem vergeven en kon hij de saloon gewoon levend verlaten. Niemand had het lef gehad om de boel te flessen.

Niemand van de spelers had geld bij zich gehad. Maar omdat iedereen alle transacties bijhield, kon de pot aan het einde toch verdeeld worden. Want van iedereen was te zien op hoeveel geld hij recht had. En dat zonder dat er een persoon was die alles bijhield. En zonder dat iemand toch de boel kon bedriegen. Iets wat toch wel erg populair was bij dit soort toernooien.

Op deze hete middag, in een afgelegen stoffig dorpje in Arizona, werd de eerste praktische toepassing van de Bitcoin ledger ontdekt. Alhoewel niemand dat op dat moment natuurlijk wist. Dat kwam honderdvijftig jaar later pas.

Veel mensen zien Bitcoin als een technisch onbegrijpelijk iets. Dat is voor het technische deel waar. Maar het principe van de ledger en daarmee van de Blockchain onder Bitcoin is gewoon algemeen bruikbaar. Zelfs in de "Front Street Saloon".


Helaas. Dit verhaal is natuurlijk niet waar. Het is verzonnen. Maar het geeft wel aan dat als iedereen alle transacties bijhoudt (en dat doet uw wallet automatisch voor u) en een kopie van de administratie heeft (ook dat regelt de wallet) dan kan er zelfs in het wilde westen niets meer misgaan.


Terug naar inhoudsopgave

Verder naar Bitcoin Mining – Alles wat u erover zou moeten weten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?