woensdag 1 april 2020

Gevaar van beschadiging mobiel is altijd aanwezig

Deel 5  -  6


Gevaar van beschadiging mobiel is altijd aanwezig

Als u uw mobiel kwijtraakt of als deze beschadigd raakt dan kunt u daar in principe al uw Bitcoins mee kwijtraken. Evenals de andere cryptomunten die u er op had staan. Het zeer regelmatig maken van backups die u ergens anders opbergt (bijvoorbeeld op een usbstick die u ergens veilig neer legt), net als bij een computer, is dus zeer aan te raden. Ooit krijgt u er zwaar spijt van als u het nu niet doet.

De beste manier om van een mobiele wallet gebruik te maken is door er alleen op te zetten wat u op korte termijn denkt te gaan gebruiken. De rest slaat u op op een veiliger type wallet. Zoals bijvoorbeeld een hardware wallet. Zelfs na een hack of het verlies van uw apparatuur bent u in dat geval tenminste niet alles kwijt, maar kunt u nog over het grootste deel van uw Bitcoinkapitaal blijven beschikken.

Desktop Wallet

Het derde type wallet dat u kunt gebruiken om uw Bitcoins betrekkelijk veilig op te slaan, is de desktop wallet. De desktop wallet is een programma voor de desktop computer waar uw private key in opgeslagen is.

De Bitcoin core (zie de onderstaande afbeelding) is daarvan de bekendste, maar niet de meest praktische.



Allereerst zult u voor de installatie van een eigen core wallet over een krachtige computer moeten beschikken. Met veel schijfruimte.

Want de Bitcoin core heeft 150GB (of zelfs meer) vrije schijfruimte nodig. Want bij installatie van de core wallet wordt de complete blockchain opgehaald. En die blockchain gaat nu eenmaal terug tot het prille begin van Bitcoin in 2009 en bevat alle transacties die iedereen sinds die tijd gedaan heeft! En dat is dus nogal wat.

De complete blockchain is noodzakelijk

En het bezit van de complete blockchain op uw computer is noodzakelijk omdat de Bitcoincore geen enkele transactie uit zal gaan voeren zolang de gehele Bitcoinboekhouding niet aanwezig is. En die boekhouding bevindt zich zoals al bekend in de blockchain waarvan een kopie op uw computer staat.

Het meeste gebeurt automatisch en ongemerkt

Maar als de blockchain eenmaal geladen en bijgewerkt is, is het geen probleem meer om de stand van zaken dagelijks even bij te werken. Aanzetten van de software is voldoende om het bijwerken automatisch te laten gebeuren. En dan kunt u beginnen met het ontvangen en betalen van Bitcoin.

Er zijn meer wallets mogelijk op de desktop

Hebt u niet zoveel schijfruimte in reserve? Of hebt u niet voldoende bandbreedte om zulke enorme bestanden op te halen? Dan is er nog niets aan de hand. Bitcoincore is namelijk niet de enige desktopwallet die op dit moment beschikbaar is. Er zijn volop keuzes mogelijk.

Voorbeelden zijn Electrum, Bither, Armory, en anderen waarbij het niet noodzakelijk is om de gehele blockchain te laden, omdat deze gebruik maken van zogenaamde SPV (Simple Payment Verification) technologie.  Dit valt echter buiten het bereik van dit boek. Dit soort desktopwallets zijn redelijk gemakkelijk te gebruiken en ze zijn veiliger dan een webwallet of een mobiele wallet.

Terug naar Uitzondering voor een “hot wallet”

Verder naar Hackers hebben een verbinding nodig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?