donderdag 2 april 2020

De techniek achter Bitcoin

Deel 1  -  11


De techniek achter Bitcoin

Aan de buitenkant lijken Bitcoin transacties snel en gemakkelijk te zijn. En dat zijn ze ook. Maar achter de schermen is het een heel ander verhaal. Daar vinden we de nodige techniek. Bitcoin is gebaseerd op een grote boekhouding die de “ledger” wordt genoemd.

Blockchain met de boekhouding is de basis van Bitcoin

Deze boekhouding is opgeslagen op een zogenaamde blockchain. Dat is een opslagtechniek die onbeperkt kan groeien en waarbij een transactie die eenmaal is opgenomen en bevestigd niet meer gewijzigd kan worden. Deze techniek rond boekhouding en blockchain komt in deel 4 uitgebreid aan de orde.

De blockchain groeit snel met Bitcoin mee

De blockchain van Bitcoin is groot en groeit snel. Want alle transacties die ooit in Bitcoin zijn gedaan zijn er in terug te vinden. En dat vanaf de start van Bitcoin in 2009.
En naarmate de tijd vordert blijft de blockchain met de boekhouding van Bitcoin doorgroeien.
Laten we aan de hand van de afbeelding op de volgende bladzijde  eens kijken hoe die blockchain globaal werkt.

Werking blockchain

 

 

Er zit uiteraard veel ingewikkelde techniek achter de blockchain. Maar we hebben eerder afgesproken dat we die techniek laten voor wat het is. Veel te moeilijk allemaal op dit moment. Even een globale indruk met onderstaande afbeelding:

De cijfers in de tekst komen overeen met de cijfers in de voorgaande afbeelding.

1.    Iemand start op zijn computer een transactie door bijvoorbeeld Bitcoin over te maken via de walletsoftware. We geven die transactie nu hier even symbolisch weer als een blokje in de kleuren rood, groen en blauw en gaan het volgen door het netwerk heen.



2.    Deze transactie wordt automatisch naar het Bitcoin netwerk verstuurd.

 3.    Dat netwerk bestaat uit een groot aantal computers die “nodes” worden genoemd. De grijze bollen met de rode “N” in de afbeelding.



4.    Deze nodes controleren de transactie en keuren hem goed of af. Een goedgekeurde transactie wordt door een speciale node die de “miner” wordt genoemd in een blok gezet waar ook al andere transacties in staan die daar door andere nodes ingezet zijn. De miner sluit het blok hermetisch af. Hij ontvangt daar een vergoeding voor maar daar komen we nog uitgebreid in deel 4 op terug.


5.    Het afgesloten blok wordt toegevoegd aan de al bestaande blokken en de bitcoin-blockchain is weer met één blok gegroeid. We zien de transacties staan in het blok, netjes aangegeven met een cirkeltje.

6.    Omdat iedereen die deel uitmaakt van het Bitcoinnetwerk een kopie van de blockchain met alle transacties op zijn computer ontvangt, krijgt de ontvanger ook een kopie en kan daarin zien dat zijn geld is aangekomen. Dat gaat overigens allemaal onzichtbaar en automatisch. De transactie komt nu beschikbaar op de computer van de ontvanger.

Terug naar Transactietijden lopen nogal uiteen


Verder naar Mining


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?