dinsdag 31 maart 2020

Wordt u succesvol of niet succesvol…U mag beslissen

Deel 6  -  6


Wordt u succesvol of niet succesvol…U mag beslissen

Weten wat je moet doen en het dan ook nog doen

Als u succesvol wordt, dan onderscheidt u zich van het grote aantal verliezers onder de traders dat deze wereld kent. Een succesvolle trader weet wat hij moet doen. Nu weten de meesten dat in theorie ook wel. Maar doen ze het ook? Volgen ze de theorie ook als het echt moeilijk wordt? En daar gaat het in het algemeen flink mis.

Paniek is de grootste vijand van elke trader of belegger

Een niet zo succesvolle trader zal beslist gaan hieperen en panieken. En daardoor dus dik geld staan te verliezen. Vaak zelfs veel geld als er met posities met onbeperkt en niet-afgedekt  risico wordt gewerkt.

Bepaal zelf door uw voorbereiding, uw oefenen, oefenen en nog eens oefenen of u tot de succesvolle traders of de verliezers gaat behoren. Het is een keuze en u bent de enige die deze keuze kunt maken.

Trainen en nog eens trainen

Alleen door het risicobeheer 100% in de vingers te krijgen en uzelf te trainen op het omgaan met worst-case scenario's kunt u dit leren. En dan nog blijft het simulatie. Gebruik wel alle demo-accounts en probeergeld dat u maar kunt vinden. Het is er uiteindelijk voor bedoeld. Maar dan nog is het bijzonder lastig om met echt geld verlies te nemen. Ook al bent u er nog zo in getraind met simulaties.

De CCI ofwel de Commoditie Channel Index wordt veel gebruikt voor markten die niet trending zijn. Probleem is vaak dat je dat pas een tijdje later kunt constateren. Een nuttige indicator maar niet mijn eerste keuze

Investeer altijd kleine bedragen, dan kunt u terugkomen na een verlies

Een belangrijk onderdeel van uw strategie is de omvang van de bedragen die u inzet. Stel dat u honderdduizend euro te besteden hebt. En u verdeelt dat in 100 bedragen van 1000 euro, dan kunt u 99 keer weer verder als u verliest. Honderd keer verliezen gaat natuurlijk niet gebeuren. Niemand verliest zo vaak. Maar zou u bijvoorbeeld 2o% inzetten, dan kunt u na 5 missers na elkaar klaar zijn en tegen een leeg tradingaccount aan kijken. Dan komt u dus nooit meer terug, gegarandeerd.

Kleine bedragen geven ook lekker weinig druk

En 1% van uw geld dat uitstaat legt ook geen enorme druk. Laat uzelf niet voor de gek houden door uw eigen hebzucht. “Hoe groter de inzet hoe groter de kans op succes”, zo denken vele mensen. Was het maar zo simpel. De kans op verlies neemt bij grote bedragen alleen nog maar veel sneller toe. Zie de resources pagina voor demonstratiemateriaal hoe verkeerde beslissingen bij het inzetten van geld u failliet kunnen helpen.

In een demonstratie-account kan het heel grappig zijn om “all in” te gaan. In werkelijkheid zal dat u bijna altijd geld gaan kosten. Sterker nog, het zal uw tradingcarrière dramatisch snel "With a bang" beëindigen.

De MACD histogram is afgeleid van de MACD die we elders tegenkomen. De interpretatie is verschillend maar grofweg mag je uitgaan van een stijgende beurs als de blauwe staafgrafiek stijgend is en boven de 0 zit en omgekeerd als deze onder nul te vinden is. Niet de eerste keuze van de meest traders maar ook dat is iets persoonlijks.

Houd de controle over uw emoties

Het is op zich heel normaal als u opgeschrikt wordt door de eerste tekenen dat u geld aan het verliezen bent. Maar zoals u inmiddels wel ontdekt zal hebben doet de koers van Bitcoin nogal aan een achtbaan denken.

Prijsverschillen van honderden Euro’s op een dag zijn niet abnormaal. Zowel omhoog (dat voelt heel goed) als omlaag (en dat voelt een stuk minder goed). Maar het kan in de cryptogeldwereld over een paar uur heel goed ook weer andersom zijn. Emotieloze trading met Bitcoin kan eigenlijk alleen als je totaal ongevoelig bent of over zoveel reserves beschikt dat verliezen je ook niets interesseert.

Als u uw emoties wel in bedwang kunt houden en onder alle omstandigheden logisch kunt blijven denken, dan is het heel goed mogelijk om serieus geld te verdienen met de handel in Bitcoin.  Maar als u uw emoties niet in bedwang hebt en –nog erger- snel in paniek raakt dan gaat u onvermijdelijk heel veel geld verliezen.

Het is dan geen kwestie of u gaat verliezen met de handel in Bitcoin maar slechts wanneer.

Terug naar Tradingplan of ondernemingsplan?

Verder naar Er ontbreekt toch nog iets?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?