maandag 30 maart 2020

Samenvatting deel 9

Deel 9  -  Samenvatting


Samenvatting deel 9

We zijn in dit deel eens gaan kijken naar een paar grote bedreigingen voor de Bitcoingebruiker, namelijk fraude en diefstal. Elk product waar gemakkelijk geld mee te verdienen lijkt, is gewild. En daar valt Bitcoin natuurlijk ook onder. En hoewel de meeste mensen hun Bitcoins op een nette en eerlijke manier verdienen, is voor sommigen het stelen van andermans Bitcoins zeker ook een optie.


Nu zullen velen met weinig kennis van zaken direct gaan beweren dat Bitcoin zelf ook bedrog is. Bijvoorbeeld dat Bitcoin een piramidespel is. Dat inmiddels elke overheid en elke bank naar dat -volgens hen- nepproduct zit te kijken doet er niet toe. Men weet toch al gewoon dat het nep is. Klaar. Geen discussie over.

Nu zijn er beslist wel een paar trucjes waar u als Bitcoingebruiker goed voor uit moet kijken, bijvoorbeeld:

  • Namaak Bitcoinbeurzen;
  • Oplichting met "Phishing" met e-mail;
  • Oplichting via Cloud mining;
  • Ponzischema's;
en die hebben we dan ook uitgebreid bekeken.

Truc 1 - Namaak Bitcoinbeurzen

We hebben in eerdere delen van deze serie al gezien dat er heel veel beurzen zijn. En er komen er steeds meer bij. Met de meeste beurzen is helemaal niets mis, maar nepbeurzen bestaan wel degelijk. Al leven ze meestal niet lang. Daarvoor doet slecht nieuws op internet te snel de ronde. Ook zijn de aanbiedingen meestal zo mooi dat ze wel nep moeten zijn. En iedereen met enig gevoel voor ratio ziet dan ook direct dat het niet deugt. Dat ligt minder voor de hand met de volgende truc:

Truc 2 - Oplichting met "Phishing" met e-mail

Bij phishing krijgt u een bedrieglijk echte e-mail met een link waar u op klikken moet. Dat leidt naar een vals adres op internet, dat meestal direct uw gegevens en daarna uw Bitcoins overneemt. Toch zijn ze meestal wel te herkennen. Maar een goede virusscanner voorkomt heel veel ellende. Voor drie tientjes per jaar bent u veilig. Of de populaire zogenaamde "gratis" scanners afdoende zijn? Niemand die het weet. Een feit is wel dat "gratis" nergens bestaat. Ook niet op internet.

Truc 3 - Oplichting via Cloud mining

Cloud mining is een legaal bedrijf, waar veel mensen gebruik van maken, maar dat ook de deur openzet voor misbruik. Er zit nogal wat kaf onder het koren. Het is dus zaak om u heel goed te oriënteren en niet zomaar in het diepe te springen. Wat zoekwerk op Google kan u al veel problemen en narigheid besparen.

Truc 4 - Ponzischema's

De laatste, veel voorkomende truc is het zogenaamde ponzischema. Hierbij legt u geld in dat u met een extreem hoge rente terugbetaalt krijgt. En wonderlijk genoeg krijgt u het ook nog. Elk ponzi betaalt bestaande klanten kortstondig uit met de inleg van nieuwe klanten. De bestaande klanten zorgen wel voor een soort van virale marketing, waardoor het ponzischema razendsnel groeit. Ook die bestaande klanten gaan hun winsten wel weer opnieuw investeren. Dat is menselijk. Tot het geld op is. Dan is het ponzischema van het ene op het andere moment verdwenen, waarbij we ervan uit mogen gaan dat de organisatie de zakken goed gevuld heeft.

Kortom, met Bitcoin en andere cryptomunten is niet zoveel mis, maar er zwerven voldoende randfiguren omheen die u in de gaten moet houden.

Terug  Ponzi Schema’s

Verder naar zelftest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?