dinsdag 31 maart 2020

Hoe Bitcoin de cryptodynamische kunst mogelijk maakte

Deel 8  -  Inleiding


Hoe Bitcoin de cryptodynamische kunst mogelijk maakte


FLATS!

Kunstenaar Nicolaas/s wierp met een geoefende hand een lading olieverf op het witte doek dat alle kanten uitspatte. En direct gevolgd door de volgende klodder. En daarna kwam er nog eentje.

“Zo”, sprak hij, “het geld is weer verdiend voor vandaag.”.  Nog even op internet zetten en binnenkort kan ik weer naar de kruidenier. Mooi vak eigenlijk, kunstenaar.

Kunstenaars als Nicolaas/s spreek je niet zo heel vaak. De meeste kunstenaars mopperen constant dat zo slecht verkopen, dat er zo weinig aandacht voor ze is, dat er steeds maar weer door de overheid op hun subsidies gekort wordt en dergelijke klachten.

 

Nicolaas/s herkende het gemopper van zijn collegae wel van vroegere tijden toen hij ook niet verkocht. Maar sinds hij door had dat moderne kunst voor 75% uit marketing bestond, had hij dezelfde gedachten gehad. Kunst is lijden, zo had hij altijd geleerd op de kunstacademie. En marketing was daar een vies woord. Heel vies. Bah!

Eigenwijs als hij was had Nicolaas/s toch eens wat boeken over marketing gekocht. En hij ontdekte waarom mensen eigenlijk kopen. En waarom vaak ook niet. Waarom koopt men kunst? Vanwege de exclusiviteit en de kans om er ooit geld mee te verdienen. Dat was eigenlijk alles. Nu, aan dat geld verdienen kun je als nog levende kunstenaar niet zoveel doen, maar iets exclusiefs bedenken, dat kon Nicolaas/s wel.

En dus bedacht hij het nieuwe concept van de “Kriptodienamiese kunst”. Ok, de spelling was niet alledaags, maar dat was een kwestie van even hardop lezen. En verder? Het dynamische zat erin dat de verf naar het doek werd geworpen. Dat was wel niet echt origineel, maar wat maakte dat nu weer uit? Wat was er wel origineel binnen de kunst? Niets toch?

En waarom dan cryptodynamisch? Heel simpel. In de USA stond men veel meer open voor nieuwe kunstrichtingen dan in Europa. En verkopen via internet is een fluitje van een cent. Bleef nog even het afrekenen.

Maar, zo had Nicolaas/s met al zijn leeswerk uitgevonden, daar had je tegenwoordig Bitcoin voor. Ideaal voor je betalingen overzee. En nauwelijks kosten. En het concept van de cryptodynamische kunst was geboren.

Nicolaas/s dacht nog even na. Eigenlijk was hij na al zijn vermoeiende creaties aan vakantie toe. Weet je wat? Ik maak nog een schilderij. Een 60 x 80 met 4 klodders? Veel viridiaangroen en phthaloblauw er in. Dan kon er wel een week of all-inclusive in Turkije vanaf.

Inderdaad, hij kon het niet genoeg herhalen, kunstenaar was een mooi vak.


terug naar inhoudsopgave


verder naar 1 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?