donderdag 2 april 2020

Frits verliest 70% in een paar minuten

Deel 2  - inleiding


Frits verliest 70% in een paar minuten


De deur van het café ging open en er kwam met een vlaag regen en wind een duidelijk vrolijk figuur binnen. "Ober, voor het hele café een rondje.". riep hij uitgelaten naar de man achter de tap.

 

De paar andere aanwezigen die aan een tafeltje zaten te klaverjassen keken verbaasd naar de binnengekomen persoon. "Hé Frits", sprak één van hen. "Ik heb jou nog nooit een rondje zien geven. Wat is er aan de hand? Hebbie de lotto gewonnen of zo?".

"Nee jongens, dit is veel beter nog dan de lotto. Ik heb een aantal Bitcoins gekocht en die zijn als een malle gestegen. En volgens de verkoper zijn ze volgend jaar april twee ton stuk waard! Moet je eens nagaan! Twee ton per stuk. Dan ben ik miljonair. En dan daarom kan er best een rondje vanaf.".

De mannen aan de tafel waren klaar met hun spel, legden de kaarten neer en kwamen nieuwsgierig om Frits heen staan.

"Rommel", sprak één van hen. "Piramidespelen en oplichterij. Stom dat je daar intrapt. Maarre, evengoed proost". Frits keek geërgerd. "Wat rommel". Sprak hij. "Dit is nieuwste technologie. Het is een vermogen waard. En het wordt steeds meer waard. Want iedereen wil het hebben. Er zijn steeds meer toepassingen voor.".

De winnaar van het klaverjassen pakte een stuk krant van de tafel. "BITCOIN MAAKT RECORDDALING IN ENKELE MINUTEN" stond er in grote koeienletters bovenaan het bekende landelijke dagblad.

"Kijk", Zei de man met de krant. "Daar is je fortuin. Driekwart minder waard dan gisteren.". De ergernis van Frits nam zichbaar toe. "Onzin",riep hij. "Allemaal FUD. HODL is belangrijk. Niet een paar schommelingetjes. Dat kan toch altijd gebeuren.".

De rest schoot in de lach om de boze Frits en de rare uitdrukkingen die hij gebruikte.
 "Rustig maar, jongen", sprak er eentje vaderlijk. "We doen allemaal wel eens iets stoms. Niet meteen van die rare woorden gaan roepen.".

In een hoekje zat nog een persoon (die Hans heette) verdiept in het financiële deel van de krant. Hij had zich er nog niet mee bemoeid maar legde nu de krant neer en kwam erbij staan. Ze wisten in het café dat Hans iets onduidelijks deed met verzekeringen. Maar hij leek er wel wat vanaf te weten.

"Weet je", zei Hans. "Frits heeft een beetje gelijk. Maar de krant eigenlijk ook. En dat komt omdat ze het over verschillende dingen hebben. Ik zal het proberen uit te leggen.".

En dat deed Hans de verzekeringenman. Hij vertelde wat meer over de achtergronden van de Bitcoin. En over het feit de overheid en de media er alles aan deden om de munt zwart af te schilderen. Hij legde rustig uit waar de waarde van Bitcoin nu eigenlijk vandaan kwam. En dat waarde iets heel anders was dan de koers op de beurs waar het dagblad het over had.

"Bitcoin heeft toekomst. En niet zo'n beetje ook. Maar je moet het tijd geven. De koersstijging komt dan vanzelf wel een keertje. En als het intussen omlaag gaat, dan kan dat ook. De waarde van iets is vaak  heel anders dan de koers of de verkoopprijs.".

Hans sprak één van de anderen toe. "Jij hebt toch een huis laten zetten voor anderhalve ton, een paar jaar geleden? En dat huis kun je nu toch voor viervijftig verkopen? Drie keer wat jij er toen voor betaald hebt? Maar als het nu morgen affikt? Wat krijg je er dan nog voor? De verzekering zal je de werkelijke waarde betalen. Dat is het bedrag dan nodig is om het weer op te bouwen. Meer niet. En al helemaal die viervijftig niet.

De ander keek even duister, maar toen viel het kwartje. "Je bedoelt dat het huis eigenlijk nog steeds ongeveer anderhalve ton waard is, al kan ik het voor viervijftig verkopen? En die viervijftig is dus de prijs? Een soort dagkoers dus? Wat de gek ervoor over heeft?".

"Jij hebt het helemaal door". "En het geldt voor heel veel dingen. Alleen mensen maken het onderscheid niet. En dus kan iemand op de televisie rustig zeggen dat de koers van Bitcoin een zeepbel is die elk moment uit elkaar kan spatten. En een ander kan zeggen dat de waarde van Bitcoin snel groeit en nog veel en veel hoger kan. Het is allebei waar op hetzelfde moment.".

"En nu ga ik verder met het rondje van Frits, voordat het doodslaat". Hans dook weer achter zijn krant.   

Terug naar inhoudsopgave

Verder naar de waardering van Bitcoin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?