donderdag 2 april 2020

Bitcoin is grenzenloos

Deel 2  - 4


Bitcoin is grenzenloos

Het feit dat Bitcoin aan geen enkel land gerelateerd is betekent ook dat het letterlijk een grenzenloze munt is. U kunt gemakkelijk met iedereen op de wereld zaken doen en betalingen uitwisselen. Want iedereen werkt gewoon met dezelfde munt.  Er hoeft geen geld gewisseld te worden, er zijn geen wisselkoersen, geen omwisselprovisie en dergelijke. Komt je buiten het gebied waar de IBANcode wordt gebruikt, dan komen er steeds meer banken bij die een deel van de transactie uitvoeren. Allemaal met eigen kosten. En doorlooptijd. Het voordeel van Bitcoin is daar echt grenzenloos. Letterlijk!


Bitcoin werkt sterk ontregelend

Als je naar deze lijst met voordelen kijkt dan zou je kunnen stellen dat Bitcoin bij verdere toepassing het hele internationale geldstelsel en betalingsverkeer verregaand zal gaan ontregelen. Voor zover het huidige betalingsverkeer niet volledig vervangen zal gaan worden.

Hier ligt ongetwijfeld een deel van de oorzaak van de afkeer van overheden en banken van Bitcoin. Het is voor hen een vorm van zelfbehoud omdat Bitcoin echt een bedreiging van de huidige situatie inhoudt.

Er is nu voor elke handeling een bank aanwezig

De huidige financiële wereld biedt vele manieren om geldtransacties te versimpelen. Zo kennen we creditcards, debitcards, allerlei systemen om geld over te dragen en dergelijke. Maar er zitten altijd mensen van de bank tussen. Er zijn mensen en computersystemen nodig om het geheel te controleren.
De gebruiker van deze geldtransacties is verplicht om altijd zijn geld aan een bank over te dragen, wil hij gebruik van diensten van de bank kunnen maken. Alleen bij contant betalen blijft de bank uit het zicht.

U zult de bank wel moeten vertrouwen

En dan zult u al uw vertrouwen bij de bank neer moeten leggen. Net als uw geld. U hoopt dat ze bij uw bank goed met uw geld omgaan. Hoewel “uw geld” niet echt de juiste term is. U draagt het over aan de bank en die kan er mee doen en laten wat men wil.

De overheid geeft niet voor niets een garantie

U hoopt dat u het terugkrijgt als u het ooit nodig hebt. Vraag maar na in Griekenland of Cyprus of dat wel altijd gebeurt!  Zeker is dat niet.

Daarom garandeert de overheid een deel van uw tegoed bij de bank. En wel tot een maximum van € 100.000. Voor het geval de bank niet terug gaat betalen. Waarom zou de overheid dat doen als de bank toch altijd uw eigen geld terug zou betalen? Omdat het hard nodig is dat dit  zogenaamde depositiegarantiestelsel bestaat.

Het zou toch een overbodige regeling zijn als de bank uw geld niet in de waagschaal zou stellen? Dan kon u het altijd zonder meer terugkrijgen.


Transactiekosten

En dan zijn er nog de transactiekosten. Bij een bank gaat niets voor niets. Per transactie is het weliswaar maar een klein bedrag maar uiteindelijk kan het aardig oplopen.
Bij Bitcoin zit er niemand tussen u als betaler en de ontvanger. Helemaal niemand!

Terug naar Bitcoin miners beheren de blockchain

Verder naar Bitcoin is niet door iemand te claimen 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?