donderdag 2 april 2020

Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde

Deel 2  - 2


Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde

Allereerst heeft Bitcoin geen zogenaamde “intrinsieke waarde” . Dat begrip is het duidelijkst te verklaren met het volgende voorbeeld: Een massief gouden munt heeft bijvoorbeeld wel een intrinsieke waarde. Dat is namelijk de waarde van het goud waaruit hij gemaakt is. Zou je de munt smelten dan heeft het goud nog steeds dezelfde waarde behouden.


Noch Bitcoin noch de Euro heeft waarde van zichzelf

Buiten de waarde die men er op economische gronden aan toekent heeft Bitcoin geen waarde. Maar je mag exact hetzelfde zeggen van de Euro of de USDollar. Die zogenaamde “fiatmunten” hebben ook alleen maar waarde omdat de overheden,  die de munten in omloop brengen, zeggen dat die waarde er is. Was er vroeger nog wel een koppeling met goud, die is in de jaren ’40 van de vorige eeuw losgelaten. Men vond de belofte van waarde van de overheid voldoende. 

Goud was niet meer nodig als dekking.

Het “normale, dagelijkse geld” als de Euro en de USDollar wordt “fiatgeld” genoemd, omdat de waarde niet (meer) is gekoppeld aan enige onderliggende waarde. De waarde is alleen gebaseerd op een uitspraak van de overheid. De houder van het fiatgeld is daarmee akkoord (“hij geeft er een fiat aan”). En hij vertrouwt er op dat de overheid zorgt dat zijn bezit haar waarde houdt.

Niemand geeft Bitcoin uit

Maar in tegenstelling tot dit fiatgeld heeft Bitcoin geen overheid die ze uitgeeft. Bitcoin is een gedecentraliseerde munt. Bitcoin is eigendom van niemand en niemand is er verantwoordelijk voor. Er is geen overheid die toezicht houdt, zorgt voor de productie en andere controle uitoefent.

Toch heeft Bitcoin een hoge koers

De waarde van Bitcoin komt dus in elk geval niet bij de overheid vandaan. Dus waarop zou het dan toch een waarde hebben? Toch heeft het waarde en een koers. En hoewel die koers fors op en neer gaat gaat het zelfs om een flink bedrag. De waarde is terug te voeren op een paar zaken waar we naar gaan kijken. En dat zijn de bruikbaarheid, de schaarste en een kwestie van vraag en aanbod. De koers is volledig gebaseerd op vraag en aanbod en zoals we we nog gaan zien: Gebaseerd op de “greater fool” theorie.

Bitcoin’s waarde zit in de bruikbaarheid

Voor we het over de bruikbaarheid van Bitcoin gaan hebben moeten we eerst eens wat meer op een rijtje krijgen hoe Bitcoin werkt. In deel 1 hebben we gezien dat onze computer is verbonden met een netwerk van de Bitcoin gebruikers. Het netwerk bevat de boekhouding, de zogenaamde ledger. Deze boekhouding is opgeslagen in de Bitcoin blockchain. Transacties worden verzameld en opgeslagen in blokken.  Elk blok wordt aan de serie blokken, de ketting, vastgemaakt. Door dat vormen van een ketting (Engels: Chain) heeft de blockchain zijn naam gekregen.


Terug naar de waardering van Bitcoin

Verder naar Bitcoin miners beheren de blockchain

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire posts

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens

Bitcoin zoekt de 10.000 dollar grens
De koers lijkt spanning op te bouwen. Om plotseling door de grens te springen? Wie zal het zeggen?